2012. június 4.

RG12: Majdnem kiesett a világelső

A hetedik játéknap előtt írtam utoljára bejegyzést a garrosról, akkor épp azt vártuk - én legalábbis vártam -, hogy mi a helyzet Murray hátsérülésével. Hát semmi. Úgy értem, hogy ezen a mérkőzésén már nem zavarta igazán, így 6-3, 6-4, 6-4-re nyert Santiago Giraldo ellen. A párosoknál is Daniel Nestor, Nenad Zimonjic (ők már nem 1 párost alkotnak, így külön-külön drukkolok nekik, de inkább az előbbinek) és a Bryan tesók is menetelnek, ami el is várható tőlük, hiszen a top3 kiemeltek a tornán. Anastasia Pavlyuchenkova, aki Arn Grétát és Czink Melindát is búcsúztatta - és ezzel elbukta, hogy esélyes legyen a kedvenc teniszezőnőm címre, bár anélkül sem volt versenyben ezért a címért -, a harmadik fordulóban kikapott Klara Zakopalovától sima két szettben.

A nyolcadik napon következett a szerencsés vesztes David Goffin és Roger Federer mérkőzése. A belgáról múltkor elfelejtettem megemlíteni, hogy bár selejtező körökből jutott főtáblára, de nem teljes mértékben saját jogán. Az utolsó mérkőzését ugyanis elvesztette, de Gael Monfils visszalépése miatt mégis főtáblás lett. És azóta pedig rászolgált az indulás jogára. Roger Federer ellen hozta az első szettet, és végig ígéretes produkciót mutatott. Persze a mérkőzést a korábbi világelső svájci nyerte 5-7, 7-5, 6-2, 6-4-re, de ez így is szép teljesítmény volt Goffintól, hogy szerencsés vesztesként negyedik fordulóba jutott egy Grand Slam tornán. És ki tudja, ha nem Federer jött volna a sorban, talán még tovább menetelhetett volna. Meglátjuk, hogy milyen karrier vár rá a profik között, az már biztos, hogy az új ATP világranglistán sokat fog előre lépni.

A cím ugyanakkor nem erre, hanem a Novak Djokovic - Andreas Seppi találkozóra utal. Az olasz két szettes előnyben volt, és komoly esély volt arra, hogy meglepetés eredmény születik. A papírforma ugyanakkor, ha nem is három, de öt szettben érvényesült, a szerb szépített, és 4-6, 6-7(5), 6-3, 7-5, 6-3-ra hozta a találkozót. Nem fejeződött ugyanakkor be két mérkőzés sem a mai napon. Az egyik Juan Martin Del Potro és Tomas Berdych közötti mérkőzés, melyet 7-6(6), 1-6, 6-3-as állásnál függesztettek fel. Igazából mindkét oldalon lehetne előnyt és hátrányt mondani, amiért jó/rossz, hogy félbe szakadt a találkozójuk. A Suzane Lenglen második slotját kapták meg, közvetlenül Janko Tipsarevic és Nicolas Almagro után folytathatják, amit ma abba kellett hagyniuk.

A másik félbemaradt találkozó, amely Philippe Chatrier második mérkőzése lesz David Ferrer és Marcel Granollers találkozója után, sokkal izgalmasabb az előzménye miatt. Jo-Wilfried Tsonga és Stanislas Wawrinka tavaly is játszott már egymás ellen a Roland Garroson, igaz akkor egy fordulóval előbb futottak össze. Akkor is a francia hozta az első két szettet, és akkor is megnyerte a svájci a következő kettőt. Az a mérkőzés végül Wawrinka sikerét hozta, egész pontosan 4–6, 6–7(3), 7–6(5), 6–2, 6–3 lett az eredmény. A következő fordulóban aztán Federer jött, aki 6–3, 6–2, 7–5-re legyőzte honfitársát. Idén 6-4, 7-6(6), 3-6, 3-6, 4-2-es állásnál szakadt félbe a találkozó, ami azt jelenti, hogy breakelőnyből várhatja ezúttal Tsonga a folytatást. Érdekes és érdemes lesz nézni a végkifejletet.

Emellett a hétfői napon pályára lép még a Philippe Chatrier stadionban Andy Murray Richard Gasquet ellen, illetve Suzane Lenglenen hozzájuk hasonlóan a negyedik mérkőzést kapta Juan Monaco, aki Rafael Nadal ellen próbálkozhat. A papírforma természetesen a skót és a spanyol sikerét jelentené a francia és az argentin ellenében. Női egyesben Klara Zakopalova - Maria Sharapova, Varvara Lepchenko - Petra Kvitova, Na Li - Yaroslava Shvedova, Arantxa Rus - Kaia Kanepi mérkőzések várhatóak. Az első kettő a Philippe Chatrier, az utóbbi kettő a Suzane Lenglen pálya programját gazdagítja mint harmadik, illetve ötödik találkozó.

(A képek forrása: RolandGarros.com)