2010. december 31.

BUÉK


Ez volt 2010: Év eseménye

Talán a kategórianév nem a legpontosabb, de a sor végére azt hiszem nem maradhatott más, mint besorolni valahova azt, hogy 2010 ősze óta immár én is dolgozó ember lettem, miután megkaptam életem első állását a Kodolányi János Főiskola Német Tanszékén. Egyetlen hátránya az volt, hogy az első-második nap után már mindenki kérdezte, hogy na, milyen az állás? Nos, most már nyugodtan állíthatom, hogy jó, és nem csak azért írom, hogy a munkatársak is azok, mert esetleg olvashatják, hanem mert tényleg így van. Így ha csak egy eseményt emelhettem volna ki az idei évből, akkor az mindenképp ez lenne.

Ez volt 2010: Év csalódása

Azt hiszem az év pozitív/negatív élményét kiválasztani a legnehezebb, mert a friss emlékek hajlamosak elhomályosítani a korábbiakat. Mindazonáltal 2010-ben elmondhatom, hogy a hatalmas csalódások elkerültek, így a választásom is arra esett, hogy több éves tradíció tört meg akkor, amikor idén kimaradt a bécsi karácsonyi vásár meglátogatása. (Az már egy másik kérdés, hogy ráadásul csak olyanok közül válogathattam, amit ki is írhatok nyugodt szívvel a blogban) Azért kinti barátok felé le lett adva a rendelés az idei bögrére, melyet várhatóan januárban már kézhez is kapok.

Ez volt 2010: Év emléke

Az idei évre visszatekintve szerencsére számos olyan dolog, esemény akad, amire szívesen emlékszem vissza. Ha ezek közül ki kell választanom egy "legesleget", akkor az a Tennis Classics lenne, amelyre a három éves története alatt először sikerült idén kilátogatnom, és természetesen nem okozott csalódást. Láthattam élőben teniszezni Ivan Lendlt, Mats Wilandert, Tomas Berdychet, Robin Söderlinget, Mansour Bahramit, Fucsovics Mártont, és a többieket (lásd bejegyzésem anno).

Ez volt 2010: Év vásár(lás)a

Az utolsó pillanatokban történt meg a vásárlás, pedig már régebb óta terveztem. Mivel hétfőn vettem meg, így nem írom le, hogy "és azóta sem bántam meg", mert ez még beleeshet a "minden csoda 3 napig tart" kategóriába is akár (bár tudom, hétfő óta több mint 3 nap eltelt). Amiről szó van, nem más mint több szakmai oldalon is az év okostelefonjának kikiáltott HTC Desire. Elkezdhetném leírni pro és kontra a dolgokat róla, de (például) @hh a Webisztánon nagyon jól összefoglalta azt, amiért a Desire lett az év vásárlása számomra.

Ez volt 2010: Év twitter arca

Vonzó Vera / @vonzovera
Az előző posztban egy részben a Twitterhez is kapcsolódó blogot ajánlottam, így logikusan következik számomra ez a kategória. A Yamm.hu ugyan már megválasztotta a maga Twitter arcait az idei évre, ahol celeb kategóriában Éder Krisztián (SP) nyert, míg nemceleb győztes egy portál lett... Nos, ezek után itt az ideje, hogy a TyBlog is meghozza a nagy döntést, és kiválassza az év Twitter arcát. Számomra az idei évben sem változott, hogy ki volt az - a yammon is rá szavaztam a tavalyi évhez hasonlóan. Aki fent van a Twitteren, csak ajánlani tudom, hogy kövesse @vonzovera-t, illetve nem tudom nem ajánlani az általa szerkesztett Twitter Profilok blogot, melyben további sok-sok személyt találhatunk, akiket ugyancsak érdemes követni.

Ez volt 2010: Év honlapja

Valójában pontosabb lenne az év blogja megnevezés, mert én nem bontottam eszerint külön kategóriákra a témát. Igazság szerint sokat gondolkodtam két lehetőség között, de mivel a második helyezett honlap szerkesztője egy más kategóriában talál jobban illik az első helyre, így csak meglett a döntés. A 2010-es év honlapja (blogja) számomra a Varaljay.com lett. Feltehetően azok közül, akiket érdekel a social marketing, többen egyet értenek a választásommal. Úgy is összefoglalhattam volna, hogy akit érdekel ez a téma, számukra kötelező olvasmány a fenti blog.

Ez volt 2010: Év alkalmazása

Bármily meglepő, van összefüggés a mostani és az előző kategória között. Az év alkalmazása kategóriában holtversenyben két mobilalkalmazást hoztam ki győztesnek, melyek közt nem tudtam dönteni, és mivel tökéletesen kiegészítik egymást, így végül rájöttem, hogy nem is kell. A megosztott díjat egyrészt a Foursquare kapta. Segítségével megoszthatjuk ismerőseinkkel, hogy merre járunk, mely egyben verseny is, hogy ki látogatta meg az elmúlt 60 napban legtöbbször az adott helyet. Ennek jelenleg elsősorban külföldön van jelentősége, ahol mindezért akár némi kedvezményt is kaphatunk az adott helyen, itthon egyelőre többnyire a verseny élvezetével be kell érnünk - azért a győzelem érdekében SE csaljunk lehetőleg.

A kapcsolódási pont az előző bejegyzéshez a másik nyertes esetében áll fenn, mely a Miso nevű alkalmazás. Ez az "otthonülő foursquare", mely segítségével megoszthatjuk melyik filmet, sorozatot nézzük éppen. Badge itt is gyűjthető, mayor ugyanakkor nem lehetünk egyik shownál sem. Viszont segíthetjük az adatbázis bővülését, ha kedvenc sorozatunk részei még nem lennének fent, mi pedig felvisszük. Ráadásul ehhez - korábbi mondatomat cáfolandó - nem feltétlenül szükséges mobil, ugyanis a böngészőnket használva is közzé tehetjük ismerőseink számára, hogy épp mit nézünk, és akár kommentelhetjük is a bejelentkezésünket. Aki használja az oldalt, bátran jelölhet, vissza fogom igazolni.

Ez volt 2010: Év színésze

Egy újabb olyan kategória, melyre azonnal megvan a válaszom évek óta. Az idei évhez - is - csatlakozik ráadásul a személye, hiszen főszerepet játszott a Zöld zóna című filmben. Nehéz olyan Matt Damon filmet mondanom, ami ne tetszett volna, de mind közül kiemelkedik számomra a Good Will Hunting, valamint a Bourne trilógia. Egyébként ha jobban utána gondolok, akkor egy film azért mégis akad, mely nem annyira nyerte el a tetszésemet, hiába szerepelt benne. Ez a film nem más, mint a Dogma. A hiba ugyanakkor lehet bennem van, mert 7.3/10-es az értékelése az IMDb oldalon. (A Port.hu-t most lusta vagyok kikeresni, de nem is releváns most az eredmény)

Ez volt 2010: Év sorozata

Ezúttal ne csapjon be senkit az év, nem a 2010-es újoncok legjobbját takarja a bejegyzés, hanem azt a sorozatot, amit az idei évben a legjobbnak tartottam. Azért némi korlátozást alkalmazva olyan sorozatot választottam, amely ugyan 2008-ban debütált a briteknél, de én csak idén ismerkedtem meg vele. A Merlin című sorozat pedig mondhatjuk úgy, hogy jött, látott és győzött. Azóta már láttam az első, a második és a harmadik évadot eredeti nyelven, az első évadot követtem magyarul az RTL Klubon, illetve németül is az elsőt, valamint most a másodikat is. Ha normális kiadványt hoztak volna össze itthon, akkor a DVD rendelésen sem haboztam volna, így azonban könnyen megeshet, hogy külföldről lesz beszerezve - ott legalább az angol hang mellé angol feliratot is kapok.

Ez volt 2010: Év slágere

Ezen a kategórián gondolkodtam a legkevesebbet. A sok-sok jó közül az abszolút első 2010-ben számomra Yolanda Be Cool & DCup - We No Speak Americano felvétele volt. (Na jó, ebben annyi csalás van, hogy az alapgondolat egy régi szám, de ez nem von le semmit az élvezeti értékéből, sőt!)


Ez volt 2010: Év fényképe

Talán nem újdonság, ha azt mondom, hogy itt is sok esélyes volt, hiszen számos szempont alapján választhatunk meg valamit az év képének. Lokálpatrióta énem azonban nem engedte, hogy más legyen a győztes, mint a Szekszárdról készült 719 megapixeles fotó, amely az alábbi címen tekinthető meg: http://gigapan.org/gigapans/56530/ A kép maga egyébként ismerős lehet, mert emlékeim szerint anno linkeltem a blogban is, amikor Tcm elkészítette a képet. Az egyik képrészleten egyébként ő maga is (vissza)integet a látogatóknak.

Ez volt 2010: Év sportolója

Miután egy valakit több kategóriába szerintem nem illik jelölnöm, főleg nem győztesként kihirdetnem, így az az egy már biztos, hogy nem Sebastian Vettelé ez a titulus :) A választás(om) azonban itt sem volt könnyebb, mint az előző kategória alkalmával, a döntés azonban megszületett, és úgy gondoltam, itt az ideje, hogy haza húzzon a szívem. Ennek megfelelően itt Fucsovics Márton mellett döntöttem. Tavaly párosban nyert az US Openen a juniorok között, idén pedig egyéniben aratott sikert Wimbledonban ugyancsak juniorként. Előbbi sikere elég volt arra, hogy utóbbit a Sport2 már élőben közvetítse, illetve ez utóbbi eredményére már szélesebb körben is felfigyelt a média, és egyre többen kezdik megismerni Fucsovics Márton nevét. A teniszrajongók akárcsak tavaly, idén is láthatták játszani a Budapest Sportarénában megrendezett Tennis Classics-on. Mivel most tart épp ott, hogy a juniorok közül átlépjen a felnőttek közé, így egy kicsit pontosítanám döntésem tükrében a bejegyzés címét: év felfedezett sportolója.

Ez volt 2010: Év sporteredménye

Az év végi összefoglaló bejegyzéssorozatom első elemeként olyan téma felé fordulok, amely részben meg is jelenik a blogon, ez pedig a sport. E kategóriában pedig számomra Sebastian Vettel Forma 1-es világbajnoki címe vitte idén a prímet. Az indoklás a korábbi bejegyzésekből kitűnik, kitűnhet, de tömören összefoglalva: az évad folyamán egyszer sem vezette a világbajnoki tabellát, a többi pilótán túl a csapattársával is meg kellett küzdenie a világbajnoki címért, de végül vert helyzetből nyert Sebastian Vettel és vele együtt a Red Bull Racing által képviselt taktika, mely mindvégig hagyta szabadon versenyezni egymás ellen pilótáikat. A címmel együtt pedig tovább bővült a felsorolás, mely szerint a németek ifjú tehetsége jelenleg a száguldó cirkusz legfiatalabb pole-pozíciós versenyzője, legfiatalabb futamgyőztese, legfiatalabb világbajnoka - és meg kell említenem, hogy ő szerzett F1-es karrierje során leggyorsabban büntetést is. (9mp)

Az év utolsó napja

Az év végéhez érve rendre előkerülnek az év legjobb/legrosszabb/... összeállításai, egyfajta kényszernek engedve, hogy számot vessünk az elmúlt esztendőről. Én magam is így tettem, és több kategóriában megszületett az év "legje", amelyet így az év utolsó napján az egyes órákra szétbontva közzé is teszek. Hosszas listáktól megkímélendő mindenkit 2010. utolsó napján, minden kategóriában csak egyet, a  (szerintem) legeslegeslegeslegeslegjobbat teszem közzé. És persze némi indoklást is hozzá - ha szükségeltetik.

2010. december 25.

Christmas in the Philippines


Merry Christmas (Barbra Streisand, the X-mas edit)


2010. december 24.

Karácsonyi fények

Ma este Karácsonyi fények magyar címmel lesz a hazai premierje (tudtommal legalábbis - nem fizetős csatornán - még nem játszották itthon) a Christmas Cottage, vagy akinek úgy ismerősebb: Thomas Kinkade's Home for Christmas című filmnek. Ez utóbbi címből kiderül, hogy egy életrajzi ihletésű filmről van szó, melynek középpontjában az Amerikában ünnepelt és elismert festő áll, akinek képeivel azonban itthon is találkozhattunk. Róla egyrészt a LOSZ, másrészt a hivatalos honlapján olvashatsz bővebben.

A filmben a főszerepet, a festő Thomas Kinkade szerepét Jared Padalecki játssza. Rajta kívül a főbb szerepekben feltűnik még Marcia Gay Harden, illetve Peter O'Toole is. Előbbi játszik egy másik filmben is, amit tervezek a két ünnepek között megnézni valamikor. A Láthatatlan (The Invisible) című filmre gondolok, amiben a főszereplő édesanyjának szerepét kapta meg. De egyébként nem hinném, hogy a három főszereplő közül bárkit is külön be kellene mutatnom.

Tehát akkor a lényeg röviden: Ma a TV2-n 22:50-től Christmas Cottage (avagy Karácsonyi fények, de a magyar címet még szoknom kell) Jared Padalecki főszereplésével. Bár az IMDb értékelése mindösszesen 6,3/10 532 szavazatot figyelembe véve, szerintem így karácsony estére egy tökéletes választás lehet ez a film. Ha másért nem, már csak azért is, mert nem láttuk az elmúlt 10 évben tízszer karácsonykor - hiszen 2008-as a film :-))

Kellemes ünnepeket


2010. december 22.

Szmogriadó

Ma reggeltől szmogriadó van Székesfehérváron, ami azt jelenti, hogy a fekete és piros plakettes járművek nem közlekedhetnek a városban. A Fehérvár Rádióban felvetődött egy érdekes kérdés, miszerint ha a busz is jármű - és ugye az -, akkor miként közlekedhetnek a javarészt piros és fekete kategóriába sorolt buszok a városban? Eziránt érdeklődött még reggel a rendőrségen az egyik buszvezető is, de a rend éber őreihez ekkor még el sem ért az információ, hogy ma szmogriadó lenne. Elvi állásfoglalásuk azért volt: ha valóban életbe lép a szmogriadó - és életbe lépett -, akkor természetesen sehogy. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy egy esetleges büntetést a busz vezetőjének vagy a volántársaság vezetőjének kellene-e kifizetnie? Hiszen ha megnézik azoknak a járműveit, akiknek esetleg elengedhetetlen munkájuk miatt a gépjármű, akkor - egyenlő elbánás elvén - a buszokat is meg kellene néznie az illetékeseknek, és adott esetben kiszabni a bírságot.

Másfelől kérdés számomra, hogy mi a környezetszennyezőbb? Az egész nap a városban fel-alá járó piros és fekete matricás autóbuszok, vagy azok a gépjárművek, amelyekkel reggel munkába jönnek az emberek, este pedig hazamennek vele. Illetve eszerint akkor holnap én sem mehetnék haza a - most még - piros plakettes autómmal, amivel hétvégén még gond nélkül jöhettem Székesfehérvárra?

Azért írom, hogy most még, mert bizony sok piros besorolású autóból lehetne kék, ha a gépjármű tulajdonosa kéri, illetve áldoz rá pénzt. Ugyanis 1996 után az EU területén csak olyan gépjármű kerülhetett forgalomba, ami megfelel a 4-es kategóriába sorolásnak, így ez az átsorolás a következő műszaki vizsga alkalmával kérhető. Igaz, ekkor forgalmit kell cserélni, hogy átvezessék a 2-es kategóriából az autót, aminek díja 6000 Ft. Akinél mostanság nem esedékes a műszaki vizsga, ő is kérhet az NKH kijelölt vizsgálóállomásain 1770 Ft-ért felülvizsgálást, amivel átsoroltatható a gépjárműve. Ez ugyan némi pénz, de még mindig olcsóbb, mint egy esetleges bírság amiatt, mert szmogriadó esetén használtuk a károsnak titulált autónkat. (Megjegyzem jobb helyeken alapesetben megkapták a kedvezőbb besorolást ezek az autók, de hát nem lennénk Magyarországon, ha ez itt is így történt volna)

2010. december 11.

Merlin szezonfinálé

A mai délutánon elérkezik az első évad utolsó részéhez a Merlin című sorozat vetítésével az RTL Klub. Akinek megtetszett volna a sorozat, már akár meg is rendelheti DVD-n az első évadot, mely a hónap elején megjelent idehaza is. Azt mondjuk elárulhatná valaki, hogy miért csak román feliratot sikerült tenni az itthoni kiadásra... Közben egyébként már az AXN SciFi is rátalált a sorozatra, ahol jövő év elején a második évaddal is folytatják majd - legalábbis a neten ilyesmit olvastam. Szerdán a SuperRTL is eljut az első évad végéhez, miközben ezen a héten a BBC is egy évad végéhez ért, igaz az a harmadik. A sorozat rajongói számára jó hír lehet, hogy már az ötödikről tárgyalnak.

Tehát akkor az időpontok: Ma 16:30-kor az első évad fináléja az RTL Klubon, míg szerdán 20:15-től az első évad utolsó része a SuperRTL-en, akinek van AXN Sci-Fi, ott pedig az első évadot nézheti újra, bár már nagy része, ha jól tudom lement ott is. (Sajnos nálam nincs előfizetve ez a csatorna)

2010. december 7.

Ennyiért megéri?

Itt az újabb benzináremelés, és az újabb roham a benzinkutaknál - amelyet ezúttal sem tudok megérteni. A tévében ilyenkor mindig találnak valakit a kúton, aki kifejti, hogy milyen sokat is jelent ez egy-egy család számára, ha áremelés előtt letámadja a kutat. Számoljunk egy kicsit utána, hogy mennyit is? 

A holnapi napon 8 forinttal emelkedik a benzin ára. Számításunk alapjául vegyünk egy átlag autót, mondjuk az új Suzuki Swiftet. Ennek a gyári adatok szerint 42 literes üzemanyagtartálya van. Ha azt mondjuk, hogy teljesen üres a tankunk (ilyen ugye nehezen jöhet össze), akkor ez 336 forintnyi megtakarítást jelent. De ha már félig volt a tankunk - mert mondjuk a múlt héten is megrohamoztuk a kutat, és azóta nem autóztunk ki többet belőle -, akkor mindösszesen 168 Ft-ot nyertünk. Ugyanezen autó dízeles változatánál, ahol 6 forintos emelkedés jön majd, a teljesen üres tank esetén nyernénk 252 Ft-ot.

Kérdem. tényleg olyan sokat jelent ez a (jobb esetben) pár száz forint, hogy ezért érdemes hosszú sorokban állni a benzinkutaknál? Bár az is igaz, hogy a rádióban hallottam, van aki kannákkal felszerelkezve megy, és így akár még 500 Ft-ig is lehet feltornássza a nyereségét. Ha járnék ilyenkor benzinkútra, akkor bizonyára gratulálnék neki....

Persze mindjárt egyszerűbb az életünk, ha egy Opel Insignia tulajdonosai vagyunk, hiszen annak már 70 literes az üzemanyagtartálya, ami így mindjárt akár 560 forintnyi megtakarítást is eredményezhetne, ha pontosan ugyanennyi benzint tudnánk beletankolni, illetve 420 Ft-ot, ha dízeles változattal számolunk. Felsőbb kategóriás autóval csak azért nem folytatom a sort, mert pl. egy 7-es BMW tulajdonosát nem gondolnám, hogy érdekli az a 656 Ft, amit akár megtakaríthat egy mai tankolás alkalmával (a holnapi árakhoz képest).

2010. december 5.

Miso: Merlin

A Foursquare után/mellett új kedvenc netes oldalam a Miso, ahol egy rakat olyan dolgot megoszthatok az ismerőseimmel, ami abszolút nem érdekli őket. (aki nem ismeri az oldalt 2 bejegyzést lapozzon visszább). Aktivitásom jeleként létrehoztam a(z egyik) kedvenc sorozatomhoz az epizódokat és töltöttem fel képet is hozzá, így most már nem csak a sorozathoz, de az egyes részekhez is be lehet jelentkezni. És ami jó, hogy azóta többen már meg is teszik. Ez a sorozat pedig nem más, mint a Merlin. A többi sorozathoz, aminél még lettem volna annyira fanatikus, hogy felvigyem a részeket, ha nincsenek fent, már fent voltak. Valaki nekiállhat felvinni a Barátok Közt több ezer eddigi részét :)

2010. december 4.

Szavazz az Év Sportolójára!

Az Év Sportolója 2010 szavazáson 8 kategória 8-8 jelöltjére lehet szavazni. Naponta egyszer lehet szavazni, a díjakat 2010. január 20-án megrendezésre kerülő gálaesten adják át. Az év felfedezett sportolója kategóriában támogasd te is - naponta egyszer - szavazatoddal Fucsovics Mártont, aki szoros versenyben jelenleg a második helyen áll. Tavaly párosban nyert juniorok között az US Openen, míg az idei évben Wimbledon junior bajnoka lett egyéniben, így azt hiszem kétségtelen, hogy jó helyre kerülne az elismerés. Segítsük hozzá, szavazzatok rá ti is!

2010. december 2.

Otthonülőknek: Gomiso

A kimozdulni vágyók örülhettek, amikor elindult a Foursquare (és társai), hiszen immár könnyedén meg lehet osztani az ismerősökkel, hogy merre járunk épp a nagyvilágban, sőt, kedvenc (értsd: gyakran látogatott) helyeinken akár mi lehetünk a mayor. Tegyük hozzá, ennek itthon még egyelőre kevés a jelentősége. Azonban már az otthonülőknek is itt a lehetőség, hogy könnyedén megosszák másokkal tevékenységüket. Legalábbis annak azt a részét, amikor valamilyen sorozatot vagy filmet néznek. Erre használható a Gomiso, melynél a checkin nem helyre, hanem filmre, vagy a sorozat adott epizódjára szól. Természetesen a Miso is felkínálja a lehetőséget, hogy tevékenységünkről azonnal értesüljenek Twitter követőink és Facebook ismerőseink. Aki kedvet kapott hozzá, az alábbi linken kipróbálhatja: www.gomiso.com