2009. október 31.

Happy Halloween!




2009. október 30.

Holnap Halloween

Holnap lesz halloween, de mi is ez pontosan? Az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe. Mint az első mondatból kikövetkeztethető, a halloweent október 31-én tartják. Legfontosabb jelképévé a töklámpás vált. Szó szerinti jelentése Mindenszentek (All Hallows) előtti este. Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba.

Aki még többet szeretne megtudni az ünnepről, érdemes elolvasnia az Édenkert cikkjét.

2009. október 29.

Abu Dhabi Nagydíj



2009. október 28.

Viasat3 21:55 Odaát 2x09



"Máskor ne..."


(origo oszlopában felétől kicsit lentebb: Máskor ne....)

2009. október 27.

3OH!3 - Don't Trust Me (Parody)



2009. október 26.

3OH!3 - Don't Trust Me



2009. október 25.

Ma este: Verdák (Cars)



2009. október 24.

The Curious Case of Dean Winchester



2009. október 23.

Simon's Cat











2009. október 22.

Vasárnaptól téli időszámítás

Hétvégén, egész pontosan október 25-én véget ér a nyári időszámítás, vagyis éjjeli három órakor kettő órára kell visszaállítani az órákat, ergo egy órával tovább aludhatunk vasárnap. Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és téli időszámítást az energiával való takarékoskodás érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

2009. október 21.

November 15-ig fizethetünk a papír kétszázassal

November 16-tól a kétszázas érme végleg felváltja a kétszázas bankjegyet. A kétszázas bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a Magyar Nemzeti Bank végleg bevonja a forgalomból.

Ezután törvényes fizetőeszközre cserélni csak a Magyar Nemzeti Bank pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban lehet egészen 2029. november 15-ig. A bevonás indoka, hogy a papír kétszázas a gyakori használat miatt hamar tönkrement, és pótlása a nemzetgazdaság számára jelentős kiadással járt. Ezt a problémát küszöbölte ki a – jóval tartósabb – fém kétszázas kibocsátása, amellyel az ország jelentős költségmegtakarítást ér el.

A Magyar Nemzeti Bank a bevont papír kétszázasból mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, amit – a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt – jótékony célra hasznosít. Mivel ezek a „pénztéglák” igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért pályázatot írt ki közhasznú ill. kiemelten közhasznú alapítványoknak. Ebben az évben három intézmény került ki nyertesen. A Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén a megsemmisített papírpénzekkel.

(Forrás: MNB)

2009. október 20.

A fiatal pályakezdők is megélnek egy életválságot

A kapuzárási pánik mellett már lehet és kell is beszélni kapunyitási pánikról is. Ez a probléma a fiatal pályakezdőket érinti, akik valamilyen okból elégedetlenek a helyzetükkel, és ezért kiábrándulnak az életből, elkedvetlenednek vagy épp kiborulnak. Diplomával rendelkeznek, de félnek kilépni az önellátó életbe, otthon maradnak, tovább tanulnak, vagy épp a valósnál gyorsabb munkahelyi előrelépésre, színesebb munkára vágynak - a gondok sokfélék lehetnek. A problémát ennek megfelelően még a szakértők is csak elemzik, de már így is sokat lehet róla mondani.

A cikk folytatása a női lapozó oldalán olvasható

2009. október 19.

Murray visszacsúszott a negyedik helyre

Az egy ideje csuklósérüléssel bajlódó, emiatt pár tornát kihagyó brit Andy Murray a legfrissebb ATP világranglistán visszacsúszott a negyedik helyre. Régi-új harmadikként Novak Djokovic-csal cserélt helyet Murray. A ranglistát egyébként továbbra is a svájci Roger Federer vezeti, második a spanyol Rafael Nadal. Nikolay Davydenko győzelmének köszönhetően feljött a hatodik helyre, ami azt jelenti, hogy Andy Roddick és Jo-Wilfried Tsonga is hátrébb csúszott egy-egy pozíciót. A TOP10-et Robin Söderling zárja, a korábbi tizedik Gilles Simon most már csak tizenkettedik.

ATP Világranglista TOP10:
1. Roger Federer (svájci) 10805 [19]
2. Rafael Nadal (spanyol) 9095 [18]
3. Novak Djokovic (szerb) 7950 [22] +1
4. Andy Murray (brit) 7390 [19] -1
5. Juan Martin del Potro (argentin) 6315 [22]
6. Nikolay Davydenko (orosz) 4700 [25] +2
7. Andy Roddick (amerikai) 4690 [21] -1
8. Jo-Wilfried Tsonga (francia) 4040 [25] -1
9. Fernando Verdasco (spanyol) 3400 [25]
10. Robin Söderling (svéd) 3235 [26] +1

2009. október 18.

Twitterfeed: Invalid AuthRequest: 769

Valaki próbált az elmúlt pár napban belépni a Twitterfeed oldalra az OpenID segítségével? Mert én elsőre mindig a "Bad response from OpenID server" választ kapom, majd pedig "error:Invalid AuthRequest: 769: Realm verification failed for: http://twitterfeed.com/auth". Annyira fontos dolgot mondjuk nem akartam, csak zavaró, hogy ha nagyritkán belépnék, pont akkor nem működik.

2009. október 17.

Ma este: A rettegés arénája

Ma este 22:00 órától a TV2-n A rettegés arénája (The Sum of All Fears) című film, mely főszerepében Ben Affleck és Morgan Freeman. Bár mostanában nem láttam, de emlékeim szerint nem volt rossz film, szóval aki nem tudja mit nézzen ma este, azoknak jó választás lehet. A Port.hu értékelése alapján 7,4/10, mely 57 szavazat eredményét tükrözi. Az IMDb oldalon már 35748 szavazat érkezett, és itt a film érkékelése 6,4/10. Mellesleg a Port.hu az alábbiakat írja a filmről:
Jack Ryan (Ben Affleck) az amerikai titkosszolgálat, a CIA tanácsadója újabb veszélyes megbízatást kap. Az orosz elnök hirtelen meghal, szinte ismeretlen utódja nyugtalanságot kelt az amerikaiak között. Jack az egyetlen, aki közelebbről is ismeri az új elnököt és gondolkodását. Egy neonáci csoport szert tesz egy harminc éve eltűnt izraeli nukleáris fegyverre. Terveik szerint Amerika szívében, az amerikai foci kupadöntőjén, a Superbowl éjszakáján robbantják fel a Baltimore-i stadiont. A merénylet gyanúját az oroszokra akarják hárítani, hogy összeugrasszák a két szuperhatalmat. Eljön a pillanat, amikor Jack Ryan egyedül áll az amerikai elnök és a háborút elindító vörös gomb közé.

2009. október 16.

ArrivedOK: 50%

A londoni út előtt említettem, hogy a (múlt?)hónapban béta fázisból éles módba váltott ArrivedOK szolgáltatást ki fogom próbálni. Ugyancsak ígértem, hogy pár szót írok a tapasztalatokról. A cím már előre vetíti, hogy teljesen nem volt zökkenőmentes a dolog. Ugyanis amikor megérkeztem a lutoni reptérre, akkor az előre beállított üzenetek kiküldése helyett közölte velem, hogy rossz helyen vagyok rossz időben, így inkább nem küld semmit.

Mivel az adatokat a TripIt szolgáltatásból importáltam át, ahol meg pontosan rákeresett a gép adataira, így elírás pedig nem nagyon lehetett, és utólag megnéztem, jó helyszín és időpont szerepelt az ArrivedOK oldalon, szóval elvileg ki kellett volna küldenie azokat az üzeneteket. Gondoltam, hogy egy próba nem próba, így a visszaútra is felvittem, hogy megérkezésem után küldjön ki 1-2 sms-t és e-mailt. A twitter és blogbejegyzést ekkor elfelejtettem belevenni a próbámba.

Pedig ezúttal jó lett volna, mert Budapestet felismerte, és az érkezésem időpontját is jónak vélte, így kiküldte az SMS-eket. A siker azonban itt is felemás, ugyanis az e-mailek nem érkeztek meg, szóval lehet a 25% pontosabb lenne a címben. Mindettől függetlenül érdemes próbálkozni a szolgáltatással, mert ha nem is jönne össze a dolog, mint nekem Londonban, legalább értesít róla, és még mindig kiküldhetjük manuálisan, saját magunk az üzeneteket sikeres megérkezésünkről.

2009. október 15.

Cry Wolf

A Jared Padalecki rajongók számára igazi kánaánnak is tűnhet ez a hét, ugyanis a ma este folyamán még kétszer láthatják a tv-ben. Elsőként az Odaát ismétlésében 0:35-től a Viasat3 műsorán (akik első nekifutásra 21:55-től is megnézték, náluk ugye még eggyel nagyobb a szám), majd 1:50-től a Film+ -ra érdemes átváltani, ugyanis ekkor kezdődik a Cry Wolf című film, melyben Tom karakterének megformálójaként láthatjuk viszont Padaleckit. A Port.hu olvasói értékelése 8,7/10, míg az IMDb látogatók 5,8/10-re értékelték a filmet. Én a magam részéről emlékeim szerint még nem láttam, vagy legalábbis nem emlékszem rá.

2009. október 14.

Brazil Nagydíj 2009



2009. október 13.

Ma este: Viasztestek

Ma este 21:00 órától a Jared Padalecki rajongóknak (de akár írhatnék pl. Paris Hiltont is, bár ilyen nem tudom, hogy létezik-e egyáltalán) kötelező program - amennyiben még nem látták - a Viasztestek (House of Wax) című film. Nem állítom, hogy megváltották a világot ezzel a filmmel, de egyszer mindenképp nézhető, és bármely főszereplő rajongóinak szerintem legalább egyszer javasolt megnézni. A Port.hu értékelése alapján 7,7/10 a sorozat, míg az IMDb 5,4/10-et ad rá. Én valahol a kettő között értékelném.

Narancsvidék 3. évad

A mai nap Budapestre mentem a szüleimmel, így ugyanis át tudtam venni személyesen a korábban megrendelt DVD-met. A DVDabc-n lévő akció keretében most 4000 Ft-ért meg lehet vásárolni a Narancsvidék harmadik évadját. Illetve az első kettőt is, de azt már korábban megvettem, ez azonban még hiányzott, a negyedik pedig még ugye - tudtommal - nem is létezik szinkronosan, így annak hazai megjelenésére még várhatok egy ideig. Érdemes egyébként meglátogatni a DVDabc honlapját, ugyanis más sorozatos DVD-k is akciós áron szerezhetők be. Én személy szerint többször rendeltem már tőlük, és minden esetben csak pozitív tapasztalatokat szerezhettem.

2009. október 12.

Ismét itthon

A londoni kirándulást követően ismételten itthon vagyok. Nekiláttam kiválogatni a sok-sok képet, amit készítettem ezalatt a pár nap alatt, és a Facebook profilom alá feltöltöttem belőlük egy albumra valót. Szóval, minden kedves ismerősnek irány a Facebook, az egyszerűség kedvéért itt a link. Aki nem ismerősöm, avagy az, de nem regisztrált a Facebookon - az mielőbb tegye meg és jelöljön be -, tőlük egy kis türelmet kérek, mert tervezem, hogy a fotóalbumba is kerülnek fel képek. Azonban oda mindenekelőtt a bükkfürdős képeket kellene átválogatnom, hogy aztán sorra kerülhessenek a londoniak is.

2009. október 11.

Egy éve hunyt el Jörg Haider

Ma egy éve szenvedett halálos közúti autóbalesetet Jörg Haider szolgálati autójával, amikor Lambichl településen haladt keresztül. Haider 58 éves volt, feleségét és két lányát hagyta hátra. Egy évvel ezelőtt egy hosszabb bejegyzésben foglalkozott a TyBlog a balesettel, illetve magával Jörg Haiderrel, amely post erre a linkre kattintva tekinthető meg. A politikusról további információk találhatók a Wikipédia kapcsolódó szócikkében. Az elmúlt napokban az oe24.at oldalán is megjelent egy hír (az akkor még közelgő) évforduló kapcsán.

Boldog Születésnapot Matthew Bomer!

A mai napra is van egy születésnaposom, mégpedig Matthew Bomer. Ismerhetjük őt például a Traveler - Az utolsó vakáció című igen rövidre sikerült (8 epizód) sorozatból, mely nekem például tetszett, és sajnáltam, hogy ilyen hamar véget ért. Ezenfelül feltűnt a Chuck című sorozatban, illetve Amerika egyik idei újonc sorozatában, a White Collarban is láthatjuk majd. Érdekesség, hogy A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning) című filmben, és a Légcsavar (Flightplan) című filmben is Eric volt a neve az általa eljátszott karakternek. Boldog 32. születésnapot!

London: 6. nap

Elérkezett a hazautazás ideje. Némileg korábban, mint eredetileg gondoltam, ugyanakkor csalódott semmiképp sem vagyok, ugyanis láttam egy új várost, párat a főbb nevezetességei közül. És ezenfelül pedig életemben először repülőn is ültem. Ráadásul a fordított oldalú közlekedés ellenére nem ütöttek el, igaz ebben nagy segítség volt, hogy nagy figyelmet fordított a város a turisták figyelmeztetésére. A legtöbb úton fel van festve, hogy nézz jobbra/balra, illetve egyes gyalogosátkelőknél szemmagasságban is szerepel két piktogram, jelölve az autók irányát, illetve, hogy merre nézzek körül, mielőtt elindulnék.

2009. október 10.

London: 5. nap

A délelőtt folyamán a kultúrát felváltotta a shopping. Illetve végül olyan sok mindent nem vettem, de most először inkább a boltokra, mint a nevezetességekre koncentráltam. Délutánra viszot azért a British Museum bekerült a programba. Igen egyszerű oka van annak, hogy most került csak sor a megtekintésére, ugyanis most volt ingyenes a belépés. És ahol lehet, ott miért ne spóroljak? Emellett pedig készítettem még pár fotót az emeletes buszokról, és a taxikról. Sajnos a régi stílusú emeletes buszról lemaradtam. Igaz, összesen csak két alkalommal találkoztam ilyennel, elsősorban a modern emeletesek, vagy csuklós buszok járnak. Ez az utolsó estém egyébként Londonban, ugyanis holnap indulok haza.


Boldog Születésnapot Bradley Whitford!

Egy hete sincs, hogy Janel Moloney ünnepelhette születésnapját. Ha pedig Az elnök emberei (The West Wing) című sorozat Donnája (Donna Moss) kapott külön posztot a blogban, akkor nem feledkezhetem el Josh Lyman megformálójáról, Bradley Whitfordról sem. Legtöbben egyébként feltehetően ebből a sorozatból ismerhetik a ma 50 éves színészt, így az alábbi videó is Az elnök emberei című sorozatból van. Boldog születésnapot!



2009. október 9.

London: 4. nap


A mai nap erősen felhős idővel indult, és a folytatásban is igen változatos maradt az idő. Hol kisütött a nap, hol feltámadt a szél, és egyszer még az eső is eleredt. Ettől függetlenül a mai nap is sikerült néhány helyet meglátogatnom. Elsőként Greenwich volt a célpont, ahol található többek között a National Maritime Museum. Ennek előnye, hogy a belépés díjtalan. Ehhez képest olyan hatalmas tömeg nem volt, bár az is igaz, hogy Londonnak ez a része kicsit kiesik a belvároshoz képest, a DLR (Docklands Light Railway) vonal utolsó állomásainak egyike.

És ugyancsak a DLR segítségével jutottam el a Towerhez és a Tower Bridge-hez. Sajnos a hídnak akkorra nem volt beütemzve, hogy felnyissák, és ráadásként egész nap ekkor volt a legrosszabb idő. Úgy nézett ki, hogy hamarosan elered az eső, és a szél is nagyon feltámadt, így pár fotót követően úgy döntöttem, hogy inkább valami ebéd után kellene néznem. Délutáni programban pedig a Piccadilly Circus, ami leginkább említésre méltó. Amikorra ide értem, akkor borult be ismételten az ég, és ekkor már valóban 10-20 percig esett is elég intenzíven az eső. Majd ismételten a nap győzedelmeskedett. Ekkorra viszont már további programot nem terveztem a mai napra, inkább csak úgy sétálgattam kicsit még London belvárosában, különösebb nevezetesség célba vétele nélkül. Ugyanakkor utam közben belebotlottam például a Dominion Theatre épületébe is.

Ebédelni egyébként a KFC-ben voltam ma, miután „szembe jött” velem egy. A rendelés kicsit érdekesre sikerült, mert sem én, sem a két – feltehetően – török lány (mármint az eladók) sem profi angolból, de végül összehoztuk mit szeretnék. Egyébként válság ide vagy oda, a gyorséttermekben, a buszon, és hasonló helyeken azért kevés tősgyökeres angolt látni, hogy ott dolgozna. Avagy már lábalnak épp ki a válságból? Esetleg annyira azért mégsem volt mély a válság?

Azt mellesleg írtam már, hogy nagyon hülye pénzeik vannak az angoloknak? Legalábbis ami a fém érméket illeti. A húsz és ötven pennys például szögletes érme. A legkisebb méretű az öt pennys érme, amit nem igazán értek miért, mert az egy penny meg majdnem akkora, mint az egy font, igaz ez utóbbi a kicsi, mert például a tízpennys érme már nagyobb nála. Az összes közül az ötven penny és a két font a legnagyobb érme, ezek ugyanakkorák, csak az egyik szögletes, a másik meg nem. Ja igen, a két penny is majdnem ugyanekkora, egy árnyalatnyival kisebb csak. (Remélem jól sikerült leírnom, mert néha én magam is belekavarodok ezekbe az érmékbe)

2009. október 8.

Boldog Születésnapot Matt Damon!


A mai napon ünnepli 39. születésnapját Matt Damon, aki nem mellesleg az egyik kedvenc színészem, és ráadásként ő is mérleg csillagjegyű, mint én. Ismertebb filmjei a Bourne-trilógia (A Bourne-ultimátum, A Bourne-csapda, A Bourne-rejtély), A tégla, és talán az egyik legnagyobb kedvencem, a Good Will Hunting. A Pókerarcok című film pedig nemrég vetítésre is került valamelyik magyar televíziós csatornán, de akkor elfelejtettem emlékeztetőt beírni róla a blogba, azóta meg már azt felejtettem el, hogy hol is láttam. Ebben a filmben egyébként Edward Norton és John Malkovich oldalán láthatjuk viszont Matt Damont. És a lényeg a végére ismételten: Boldog születésnapot!

London: 3. nap


A meteorológusoknak ezúttal igazuk volt, valóban kellemes meleg, és napsütés volt a mai napon, vagyis minden adott volt ahhoz, hogy néhány nevezetes helyen felkeressek Londonban. Ilyen volt a Trafalgar Square, a Downing Street 10, a Big Ben, avagy a Buckingham Palace, hogy csak néhány dolgot említsek. Igaz, némileg felületes nézelődés volt, hiszen például a National Gallery-t is láttam, de csak kívülről, mint épületet, de be már nem mentem.


Amit pedig külön bekezdésbe akartam írni, az a London Eye, melyről a Big Ben és környéke, illetve magasabb pontjáról London e részére nyílik remek kilátás. Továbbá a jegy árában - mely 17,50 font - benne foglaltatik a nemrég elkészült 4D Experience megtekintése. Ez lényegében egy rövid 3D-s promóciója a London Eye-nek és magának Londonnak. A drágább, gyorsabb feljutást eredményező jegy árában - pedig 27 font - nem szerepel - elvileg - ennek a megtekinthetősége. Megjegyzem, hogy bár amikor odaértem, akkor egész hosszú volt a sor, de mire megvettem a jegyet, addigra relatív kevesen álltak csak sorban a London Eye előtt, és a jegypénztárnál is szerencsém volt, mert utánam hirtelen nagyon sokan lettek.


Mindeközben véglegessé vált a visszaút időpontja is. Vasárnap megyek haza, ismételten a Wizz Air járatával. Ennek két oka van. Egyrészt ők voltak a legolcsóbbak, másrészt pedig ideúton sem volt semmi probléma velük, így logikusnak dönt, hogy kedvező jegyár esetén mellettük tegyem le a voksomat. Ráadásul így ismételten a korábban megismert Luton Airport és Ferihegy 1 reptereket érintem az utam során. Már meg is vettem a jegyemet, ezúttal a rövid átfutási idő miatt a banki átutalás helyett bankkártya segítségével.

2009. október 7.

London: 2. nap

Még szinte el sem kezdődött az út, azonnal megérkezett az első rossz hír. A hír szállítója pedig John főnöke, aki szerint mindenképp Johnra van szükség Párizsban, és mielőbb el kellene utaznia. Miután hosszasan ecsetelte a telefonban, hogy épp most érkezett Magyarországról egy vendége - vagyis én -, így átmenetileg abban egyeztek meg, hogy majd a mai nap folyamán az irodában megbeszélik a részleteket. Eredetileg egyébként már ma szerette volna, ha Párizsba repül John, és kb. 1-2 hétig kellene ottmaradnia.

Alternatív ötletként felmerült, hogy esetleg arra az időre valami olcsó szállást keresni Londonban, ezzel azonban az a legfőbb probléma, hogy ebben a szóösszetételben ez itt nem létezik. Vagyis szállás esetleg még található, de az nem olcsó, főleg ha akár két hétre is Párizsban kellene maradnia. Benéztem pár helyre, miközben ismerkedtem Londonnal napközben, de 70-80 font alá éjszakánként nem igazán sikerült menni. Igaz, ebben van reggeli, de az is bele van már számolva, hogy hosszabb időre vennék ki szobát. Ráadásul az egyik helyről majdnem elzavartak, amikor azt mondtam erre az árra, hogy drága, így inkább maradtam az ismerjük meg Londont című projektnél.

Estére annyiban kedvezőbb lett a kép, hogy várhatóan csak vasárnap este kell elutaznia Párizsba, de a végső szót ezzel kapcsolatban csak holnap mondja ki a főnöke. Ez most így egy kicsit kellemetlen szituációvá alakult, hiszen ha tudta volna előre John, hogy el akarja küldeni a bank francia részlegéhez a főnöke, akkor ugye nem hív ki, vagy legalábbis nem mostanra. És ráadásul pont már a kiutazásom másnapján jött ez a hír. Mindenesetre legközelebb messzi helyekre csak olyankor utazok bárkihez, ha van valaki már is a közelben, mint alternatív szálláshely.

A város egyébként eddig tetszik, az időjárás is nagyobbrészt kegyes volt ma is hozzám, és valóban csak rövid ideig, de akkor kiadósan esett. Igaz ekkor otthon voltam, szóval nem zavart. Az viszont annál inkább, hogy valamiért a roamingolás nehezen megy innen a telefonomnak. Gyakran elveszti a hálózatot, és ha van, akkor is előfordul, hogy beszélek valakivel és megszakad. De tegnap például Johntól nem tudtam elérni a szüleimet, mert míg az sms-ekkel nem volt baj, amint hívni akartam, kiírta, hogy nincs hálózat.

Holnapi tervben szerepel a Big Ben, a Parlament, a Downing Street 10 és a Buckingham palota, valamint a London Eye is. Hogy ebből mi valósul meg, az függ az időjárástól is, mely azonban a legfrissebb előrejelzések szerint kedvező lesz a városnéző programokhoz.

2009. október 6.

London: 1. nap

Ez pedig immár nem más, mint az első bejegyzésem London városából. A repülőgép pontosan indult Budapestről, illetve talán pár perccel korábban is, és az eredetileg tervezettnél 10 perccel korábban megérkezett Lutonra, melynek következtében kicsit várnom is kellett Johnra. Ennek legfőbb oka az volt, hogy sokat kellett túlóráznia, és így csak késve tudott elindulni. A repülőút egyébként különösebb izgalmakat nem tartogatott, néha volt kisebb turbulencia, illetve a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egy alkalommal a biztonsági övek bekapcsolására figyelmeztető lámpát is bekapcsolta a pilóta. Ezt elsősorban az a (kis)gyerek szívta meg, aki előtte vagy fél órán keresztül bohóckodott, hogy wc-re kell mennie, de végül mindig csak ezt-azt játszott, és mire tényleg ki kellett volna mennie, addigra lezárták a mellékhelyiséget is. (Ugyanis ilyenkor az is automatikusan bezár.) Emiatt hisztizett egy sort, de végül megértette a dolgot, és idővel a tiltást is feloldották, így kimehetett.

Az időjárással eddig szerencsém volt, legalábbis ha azt vesszük, hogy Londonba érkezésem idejére esőt jósoltak a meteorológiai portálok, és ehhez képest nem esik. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy az utak nedvesek, vagyis nemrég még esett, de az érkezésem tiszteletére elállt. Ami pedig a lakást illeti, természetesen sorház (létezik egyáltalán olyan Londonban, ami nem az?), egy két szintes, két hálószobás lakásról van szó, igazi különlegesség nélkül, így erről talán ennyit röviden és tömören összefoglalva.


Egyelőre egymást is meg-megértjük. Azért fogalmaztam így, mert természetesen vannak szavak, amiket nem ismerek, avagy írásban mondjuk felismerném, csak a helyes angol kiejtését nem tudtam. És ez fordítva is igaz, hogy mivel nem ismerek 1-1 szót, vagy annak helyes kiejtését, így újra és/vagy átfogalmazva neki kell futni a mondatnak, de John türelmes e téren, így minden a legnagyobb rendben. Ami viszont egy picit vigasztal, hogy bizonyos értelemben előrébb tarok, mint John. Ő ugyanis egyedül angolul tud csak, míg én a magyar mellett eddig tanultam ugye németül, most pedig itt van az angol harmadik nyelvként (na jó, mint idegennyelv csak második, de az első megfogalmazás jobban hangzik a nagyobb szám miatt). Persze ha az angol lenne az anyanyelvem, akkor lehet én sem tanulnék második idegennyelvet. Bár előnye is van, hogy nem vagyok brit, ugyanis állítólag ők franciát tanulnak a suliban, amely nekem nem igazán szimpatikus nyelv.

Indulás hamarosan


A londoni út előtti utolsó bejegyzés a blogban. Hamarosan ugyanis indulunk, de útközben megállunk Martonvásárnál, a Postakocsi vendéglőben ebédelni. Már korábban is ettünk párszor ott, és pozitív tapasztalataink voltak. Ezt követően pedig indulás tovább Ferihegy 1-re, ahonnan 17:50-kor indul a Wizz Air W6 209-es gépe a lutoni reptérre. Ottani idő szerint 19:25-kor érkezik meg a gép, vagyis kb. 2 óra és 30 perc az út. A repülőgép pedig egy Airbus A320-as lesz. Erről annyit érdemes tudni, hogy egy két hajtóműves, egyfolyosós, közepes hatótávolságú utasszállító repülőgép, melyet az Airbus az 1980-as évek végére fejlesztett ki, elsősorban a Boeing 737-nek és a McDonnell Douglas DC–9 különböző utódtípusainak konkurenciát állítva.

2009. október 5.

Kevesebb mint 24 óra

Már kevesebb, mint 1 nap (24 óra) van vissza addig, hogy induljak Londonba. Sőt, igazából ilyenkor már ott is kell lennem legalább kb. 3 órája. Ennek megfelelően még tegnap este küldött a Wizz Air egy emlékeztető levelet, hogy el ne felejtsem, kedden megyek Londonba, Lutonra, szóval legyek ott időben Budapesten. Ez magyarul azt jelenti, hogy a gép indulása előtt 2 órával - 40 perccel, különben itt hagynak. Ma már elkezdtem a pakolászást, hogy holnapra már csak néhány dolog maradjon, illetve minden egyéb dolgot is elintéztem már az utazással kapcsolatban.

2009. október 4.

Köszönöm mindenkinek!


A mai nap végére nem maradt más hátra, mint itt is megköszönnöm mindenkinek, akinek eszébe jutottam, és felköszöntött a születésnapomon. Igyekeztem mindenkinek reagálni, illetve akinek még nem tettem meg, azoknak holnap válaszolni. Mellesleg akit érdekel, a tavalyi bejegyzést itt, az egy évvel azelőttit pedig itt olvashatja el. Mindemellett azt se felejtsük el, hogy október 4-e egyben az állatok világnapja is, melynek alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

2009. október 3.

Boldog Születésnapot Janel Moloney!



2009. október 2.

ArrivedOK

A londoni út megtervezése közben találtam rá a TripIt linkjei között az ArrivedOK nevű, akkor még tesztfázisban működő szolgáltatásra. Október eleje óta azonban szabad a regisztráció, így én ezt gyorsan meg is tettem, hogy a már említett londoni út alkalmával élesben is kipróbálhassam, mennyire jó (egyáltalán jó-e) a szolgáltatás.


A lényeg, hogy beírjuk hova és mikor érkezik meg a gépünk, illetve megadjuk a telefonszámunk. Ha leszálltunk - jelen példámban - Londonban (Luton), és bekapcsoltuk az előzetesen megadott mobilszámot, akkor ezt követően az előre megadott mobilszámokra és/vagy e-mail címekre és/vagy blogba és/vagy twitterre kiküldi az előre beállított üzenetet, avagy üzeneteket. Egy úthoz akár többféle üzenetet is megadhatunk (pl. egy sablonsms a családtagoknak, és egy másik sablos e-mail a barátoknak), egyet pedig, amit a Twitterre ír ki.


Hosszabban igazából egyelőre szerintem kár írnom róla, hiszen egyrészt a honlapon is elég érhetően le van írva, bár a lényeg tömören ez, amit leírtam, konkrét vélemény és tapasztalat pedig csak a keddi utat követően lesz majd. Továbbá az ArrivedOK honlapja leírja azt is, hogy mi történik akkor, ha sokat késik a gép, esetleg törlik, vagy úgy adódik, hogy másik repülőtéren száll le.

2009. október 1.

Megjegyzések importálva

Nemrég írtam, hogy az új bejegyzésekhez írt megjegyzések már a Disqus-on keresztül jelennek meg. Most azonban, hogy bevezették a korábbi Blogger-es kommentek importálásának, így a korábbi bejegyzéseken lefuttattam ezt, és ennek eredményeként már mindenhol ezen keresztül lehetséges hozzászólni. Előnye, hogy számos más szolgáltatásban történt regisztrációval is be lehet jelentkezni, és hozzászólást írni. Ilyen a Twitter, a Facebook, illetve az OpenID azonosító - illetve akár Disqus regisztráció -, illetve amíg sokat nem kell törölgetnem, addig - ismételten - lehetőség van regisztráció nélkül is megjegyzést fűzni a bejegyzésekhez. Szóval hajrá!