2008. május 31.

Svájci tanulmányút: Videó


2008. május 30.

A tökéletes alkalmazott

Ismét picit elmaradtam a hogyvoltok belinkelése terén, azonban igyekszem behozni a lemaradást. Elkészült a Szívek szállodája 3. évad 8-12 részeinek leírása, teljes terjedelmében itt olvasható, az ajánló belőle pedig itt: "(...) A téli karneválra Rory elég érdekes társaságban érkezik: Jess-szel, Deannel és Dean kishúgával. Ez úgy történt, hogy amikor Dean megtudta, hogy Jess nem megy a karneválra, kapva kapott az alkalmon, de akkor már nyilván Jesst sem lehetett visszatartani, a cserfes húg pedig azért kell, hogy tökéletes legyen a burleskbe kívánkozó felállás. A kiscsaj rekordidő alatt az őrületbe kergeti Jesst, ugyanis be nem áll a szája, és a témaválasztásai is mind telitalálatok, „mitől áll ilyen hülyén a hajad?”, és hasonlók. Esküszöm, akkor se csinálná jobban, ha Dean betanította volna. Mielőtt azonban még Jess legyömöszölne egy plüssmacit a torkán (tagadhatatlanul erős a kísértés), Dean más vágányra tereli a beszélgetést egy alkalmas pillanatban, amikor sem Rory, sem cserfes hugica nincsenek jelen. Lényegében közli Jess-szel, hogy ezt a meccset ő még nem tekinti lefutottnak, és már el is kezdődött a második félidő, úgyhogy további jó szórakozást. Rory ebből mit sem vesz észre, ő nagyon örül, hogy a két srác kibírt egy estét úgy, hogy mindegyiknek ugyanannyi szeme volt az este végén, mint a kezdetén, Lorelai pedig örül, hogy Rorynak sikerült megőriznie gyermeki naivitását. (...)"

Az Odaát 1. évad 7. rész hogyvoltja is elkészült. Rövid ajánló belőle: "(...) Mostmár a kampó után kutatnak, mert úgy gondolják, hogy ahhoz kötődik a prédikátor szelleme. Megint könyvtár, ahol kiderül, hogy beolvasztották a kampót, hát ettől kedvenc testvérkéink nem lettek boldogok. Nem baj, mennek a templomba körülnézni. Jól befűtenek a fiúk, és a tűzre vetnek minden ezüstnek látszó tárgyat. Aztán megtalálják Lorit imádkozni a templomban, szegény magát hibáztatja az egész miatt, és most Sam kutyus szemei sem tudják megnyugtatni. És ekkor szép lassan körvonalazódik a Kampós alakja. Sam karját kapásból felnyársalja, de mielőtt még komoly baj lenne, szokás szerint megérkezik Dean az utolsó pillanatban, és durr belelő a szellembe. És most veszik észre, hogy a lány nyakában ezüstlánc fityeg. Hát persze! Ezért van a lány nyomában, ezért gyilkol le mindenkit a szellem, aki iránt Lori haragot érez. Dean el, láncot égetni, és pontosan akkor olvad el a medál, amikor a Kampós már lecsapna öcsire és a lányra. Megbocsátjuk, hogy mindig ez a sablon, mert nagyon látványos. (...)" Teljes terjedelmében itt olvasható el.

Végezetül egy érdekes hír: Tökéletes megoldást talált az utasok visszacsalogatására egy japán vasúti társaság: egy macskát alkalmaznak. Tama olyan jól végzi a dolgát, hogy a minap már elő is léptették "állomásfőnöknek". A 9 éves Tamának nincs túl nehéz dolga, mindössze annyi, hogy elviselje a fekete vasutas sapkát a fején, és azt, hogy az utasok vele együtt fényképeztessék magukat a nyugat-japán Kisi vasútállomásán. Az egyébként nem csoda, hogy éppen Tamát alkalmazták erre a fontos feladatra, Japánban ugyanis szerencsét hozó állatnak tartják a macskát. A cirmos olyan népszerű, hogy jól fogynak a képével díszített levelezőlapok, radírok, noteszek és kitűzők is. A hír teljes terjedelmében az inforadio.hu oldalon olvasható.

2008. május 29.

Megint nem sikerült

Véget ért a kommunikáció szakos szakdolgozatomhoz végzett kutatás eredményeiből részleteket közlő sorozat itt, a TyBlog hasábjain. Aki lemaradt róla, elolvashatja itt, itt, itt, itt és itt.

Kezdem úgy érezni, hogy az irodalom szigorlatra lassan elég lenne csak feljelentkeznem, és e-mailben kérnem, hogy írják be az elégtelent. Minél többször futok neki, annál rosszabb lesz az eredmény a jelek szerint. Eddig legalább a beugrók simán megvoltak, most szerdán azonban már ez sem volt elmondható a vizsgáról. Legközelebb június 18-án futhatok ismételten neki az irodalom szigorlatnak. Kéretik drukkolni majd, de ezt előtte még úgyis írom majd.

A vizsga után elindultam Fürstenfeldbe, hiszen már olyan rég voltam kint. Tegnap este a FürstenBräu-ba is elnéztem. Meglepetésemre a tanár házaspárral is összefutottam, akik meg is jegyezték, hogy rég láttak. Megemlítettem nekik, hogy egyfelől otthon voltam, másfelől pedig a suli által szervezett svájci tanulmányúton - melyről korábban itt a TyBlog-on is született több bejegyzés is.

2008. május 28.

Szakdolgozat: A kutatás eredménye (5. rész)

Utolsó részéhez érkezett a kommunikáció szakos szakdolgozatomhoz elvégzett kutatásom eredményeiből részleteket publikáló sorozat itt, a TyBlog hasábjain. A mai nap érkeztünk el a legfontosabb kérdéshez, vagyis melyik rádióadó az, amelyiket bátran ajánlanák a kérdőívet kitöltő válaszadók másoknak (barátaiknak, ismerőseiknek) is.

A legutolsó kérdésben azt szerettem volna megtudni, hogy melyik rádióadó az, amelyiket bátran merné ajánlani a kérdőívet kitöltő barátainak is. Ez egy fontos döntés, hiszen csak olyan rádiót ajánlunk ismerőseinknek nyugodt szívvel, mellyel összességében elégedettek vagyunk, és úgy érezzük, ő is hasonlóan elégedett lehet vele.

Az, hogy a többség (37,46 százalék) mindkét rádióadót ajánlja, annyit tesz, hogy maguk a rádióhallgatók sem tudnak – és talán nem is akarnak – dönteni a két helyi médium között. A különböző vizsgált szempontok is jól tükrözik, hogy nincs egyértelmű győztese kettejük konkurenciaharcának. Sok szempontból azonosan teljesítettek, ezen felül pedig mindkét rádió rendelkezett előnyökkel és hátrányokkal egyaránt.
Valamivel többen (22,77 százalék) ajánlanák ismerőseiknek a Rádió Antrittot, mint az Alisca Rádió (21,33 százalék) műsorát. Kisebbségben (18,44 százalék) vannak azok a hallgatók, akik egyik helyi műsorszolgáltatót sem ajánlanák ismerőseiknek, barátaiknak.

Akik mindkét rádióadót ajánlanák, elsősorban a helyi információk beszerezhetőségét emelik ki fő indokként. Továbbá változatosnak tartják a zenei kínálatukat, aktuálisnak, változatosnak tekinthetők. Egyaránt értékelhető negatívumként és pozitívumként is, hogy többen lényegében egyformának tartják a két rádióadót zenei kínálatban, műsorszerkezetben egyaránt. Vagyis ahelyett, hogy valami színt, változatosságot próbálnának vinni a hétköznapokba, inkább igyekeznek egyazon sablon mentén dolgozni.

A Rádió Antritt mellett voksolók érvei a műsorvezetők közti különbségekre apellálnak. Sokkal szimpatikusabbnak, közvetlenebbnek találják őket, ezáltal az egész rádióadó hallgatóorientáltabbnak, vidámabb hangulatúnak hat.

Az Alisca Rádió mellett felsorakoztatott indokokban visszaköszön a kérdőív eredményeiből már levont – majd megcáfolt – konzekvencia, vagyis kevesebb reklám hallható a rádión. A műsorvezetőkre vonatkozó érvek itt is előtérbe kerülnek, mint a sok kívánságműsor is. Ez utóbbi érthető, hiszen mindenkinek ott szimpatikusabbak, hallgatóorientáltabbak a műsorvezetők, amelyik rádióadót szívesen hallgatja, a konkurenciánál pedig pont az ellenkezője jellemzi őket.

Akik elégedetlenek a két helyi műsorszolgáltató által kínált programmal, ők elsősorban a műsoraik egysíkúságát emelik ki, továbbá jelentős probléma, hogy csak a kereskedelmileg fontos célcsoportra koncentrálnak a műsoraik, zenei palettájuk összeállításakor. Így a két szekszárdi adó helyett inkább a megújult MR2-Petőfi Rádiót ajánlanák barátaiknak, ismerőseiknek. Emellett visszatérő ajánlat a Sláger Rádió hallgatása is.

A fenti adatok Szekszárdon, valamint annak környékén lakó rádióhallgatók által alkotott csoport válaszait tükrözik. Érdemes megfigyelni azonban a Szekszárdon lakók véleményét, mennyiben tér el a fentiektől.

Szekszárdon is a többség mindkét rádióadót ajánlaná ismerőseinek, ők a válaszadók 38,84 százalékát teszik ki. Akik döntöttek a két adó között, ők egyértelmű többségben (25,21 százalék) a Rádió Antrittot ajánlanák. Csak 17,77 százalék voksolt az Alisca Rádióra. Szinte ugyanennyien (18,18 százalék) érezték úgy, hogy egyik rádiót sem tudnák nyugodt szívvel ajánlani ismerőseiknek.

(Az összeállítás a Kodolányi János Főiskola kommunikáció szakán
2008-ban leadott "A szekszárdi Alisca Rádió és Rádió Antritt
konkurenciaharcának vizsgálata a hallgatottság, a műsorstruktúra
és a helyi közéletben betöltött szerepe alapján"
című szakdolgozatom alapján készült.)

2008. május 27.

Szakdolgozat: A kutatás eredménye (4. rész)

Remélem még senki sem unja a kérdőív eredményének a publikálását, ugyanis még mára is ezt terveztem. Ezúttal elsőként a két rádiónak a hallgatókkal történő kapcsolattartását, illetve annak megítéléséről alkotott véleményt ismerhetjük meg.
A rádióhallgatók hétköznapjainak részeivé válik az a rádióállomás, amelyet rendszeresen hallgat. Nem elhanyagolható szempont tehát a rádió és hallgatói közti kapcsolat vizsgálata. Hosszú távon ugyanis – úgy gondolom –, nem lehet sikeres egy olyan rádió, mely nem tart megfelelő kapcsolatot hallhatóival. A válaszokból, és az ismételten közel négyes átlagból kitűnik, hogy ezt a rádióhallgatók és a rádiók is tudják. Ennek megfelelően igyekeznek is jó kapcsolatot fenntartani hallgatóikkal. Ez a törekvés a Rádió Antritt és az Alisca Rádió részéről szinte azonos, szignifikánsan nem tér el egymástól.
A szekszárdi hallgatók közt mért eredmények segítenek eldönteni a kérdést. Ugyan az átlag hasonló, de az Alisca Rádiónál hét százalékpontnyival többen nem válaszoltak, így az értékelhető eredmények közt mért fölény miatt a Rádió Antritt tekinthető sikeresebbnek ebben az összehasonlítási szempontban. Ettől függetlenül – véleményem szerint – mindkét rádióadó büszke lehet a kutatásomban elért eredményére ebben a kategóriában.
A mai nap második vizsgált kategóriája a hírek aktualitása. Ebben a kategóriában a térség, illetve a szekszárdi hallgatók körében is egyaránt jól látható a Rádió Antritt előnye az Alisca Rádióhoz képest. Emellett ismételten relatív nagy a különbség az Aliscánál a kérdésre nem válaszoló hallgatóknál az Antritt hasonló értékéhez viszonyítva.
Érdemes összehasonlítani az itt kapott válaszokat, illetve eredményeket azzal a kérdéssel, hogy melyik rádióadóból szerzik be a hallgatók a helyi információkat. Az Antritt tehát nem csak a két rádióadó viszonylatában az elsődleges helyi információforrás, de hírei aktuálisabbak a hallgatók szerint a konkurenciánál.

2008. május 26.

Szakdolgozat: A kutatás eredménye (3. rész)

A két napja megkezdett sorozat ma a Rádió Antrittot és az Alisca Rádiót összehasonlító kérdések eredményeivel folytatódik. Meghatározott szempontok szerint kellett a válaszadóknak értékelniük a két rádióadót, ahol a teljesen egyetértek állítás felelt meg az iskolai osztályzatban mért jelessel, az egyáltalán nem értek egyet pedig az elégtelennel.
Eszerint a Rádió Antritt 3,63-as, míg az Alisca Rádió 3,54-es átlagot ért el. Figyelembe véve, hogy a Rádió Antrittra a két legmagasabb osztályzatra konvertált kategóriában több szavazat érkezett, mint konkurensére, így az előzetes várakozásoknak megfelelően kijelenthető: A Rádió Antritt jelentősebb közéleti szerepet tölt be a helyi közéletben, mint az Alisca Rádió.
Ha csak a szekszárdi válaszadók eredményeit nézzük annál a kérdésnél, ahol értékelni kellett a két rádióadó helyi közéletben betöltött szerepét, akkor hasonló eredményt kapunk, vagyis Rádió Antritt fölényt. A 3,5 feletti átlagokból következtethető, hogy mindkét rádió aktív szereplője a helyi közéletnek Szekszárdon, valamint a környéken.
Az előző kérdéshez kapcsolódóan kíváncsi voltam arra, hogy honnan szerzik be a hallgatók a helyi információkat. Mivel a többség itt is azt állította, hogy egyértelműen, avagy többnyire a Rádió Antrittból tájékozódik e téren, így nem meglepő a 2,84-es átlag szemben az Alisca 2,79-es értékével. Eszerint itt is kihirdethető győztesnek az Antritt.
A szekszárdi hallgatókra szűkített számadatok megerősítik a Rádió Antritt sikerét, vagyis egyértelműen inkább innen tájékozódnak a helyi történésekről a szekszárdiak.

2008. május 25.

Szakdolgozat: A kutatás eredménye (2. rész)

Tegnap jelent meg az első része a kommunikáció szakos szakdolgozatomhoz végzett kutatásom eredményének. A mai nap néhány további adat kerül nyilvánosságra. A mai bejegyzésből az derül ki, hogy néhány, a rádiózással általánosságban megfogalmazott állításról miként vélekedtek a kérdőívet kitöltők.

A válaszadók többsége részben egyetért, részben pedig nem azzal az állítással, hogy a rádióhallgatásnak már nagy hagyománya van hazánkban. Összességében azonban inkább az egyetértők vannak többségben, hiszen csak a válaszadók 8,65 százaléka fogalmazta meg, hogy inkább, avagy egyáltalán nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

A hallgatók igen megosztottak abban a kérdésben, hogy valóban csak háttérzajként szolgál-e a rádió. Közel ugyanannyian értenek egyet ezzel a kijelentéssel, mint ahányan állítják, hogy ez egyáltalán nincs így. A többség itt is a középutat választotta, vagyis részben egyet ért a kijelentéssel, részben pedig elutasítja azt.

Az előző állításnál sokkal egyértelműbb képet fest, hogy a rádió még ma is az egyik leggyorsabb tömegtájékoztató médiumnak tekinthető. A válaszadók 44,67 százaléka teljes mértékben úgy látja, hogy a rádiónak köszönhetően gyorsan értesülhet a napi hírekről. Ugyancsak magas, 30,55 százalékos azon válaszadók aránya, akik teljes mértékben ugyan nem, de többnyire egyet értenek ezzel az állítással.

Ezt a véleményt támaszthatja alá az a vélekedés, mely szerint a rádiózással sok hasznos információ szerezhető meg. Ezzel az állítással a kérdőívet kitöltők 28,53 százaléka teljes mértékben, 31,99 százaléka többnyire, 28,82 százaléka részben egyetért, amely összesítve 89,34 százalékot jelent.

A rádiós reklámokat ugyanakkor a többség (29,11 százalék) egyáltalán nem találja megnyerőnek. Majdnem hasonló arányban (28,53 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy inkább nem megnyerőek a rádiós reklámok, míg ugyancsak közel hasonló számban (27,67 százalék) voltak, akik részben megnyerőnek találták a rádiós hirdetéseket.


2008. május 24.

Szakdolgozat: A kutatás eredménye (1. rész)

Még korábban felvetettem, hogy az elkészült kommunikáció szakos szakdolgozatomhoz végzett kutatásom eredményeiből néhányat a blog hasábjain is publikálok. A mai napig eddig ez elmaradt, most azonban pótlom a hiányosságot. Ami az általános jellegű adatokat illeti: A felmérés 2008. március 18. és 2008. április 7. között történt név nélkül kitölthető online kérdőív formájában. Összesen 346 válasz érkezett be, ezek közül 242 válaszadó volt szekszárdi, 104 fő pedig valamelyik Szekszárd környéki településen lakik. A válaszolók 38 százaléka férfi, 62 százaléka nő volt.
A teljes minta tekintetében a legismertebb rádióadó a Sláger Rádió 97,98 százalékkal, a második legismertebb az Alisca Rádió 97,41 százalékkal, a harmadik pedig a Rádió Antritt 95,10 százalékos eredménnyel. A Danubius Rádió 94,81 százalékos eredményével negyedik helyet ért el, a legkevésbé ismert rádióadónak a Fortuna Rádió tekinthető 62,25 százalékos teljesítményével.
Ugyanezt a kérdést a szekszárdi lakosság körében vizsgálva a Sláger Rádió 98,35 százalékos eredményével itt is a legismertebb rádiós műsorszolgáltatónak bizonyult, megelőzve a második Alisca Rádiót (97,93 százalék), illetve a harmadik Rádió Antrittot. (97,11 százalék). A Fortuna Rádió Szekszárdon még rosszabbul teljesített, csupán 55,36 százalékos ismertséggel rendelkezik.
Az összes válaszadó tekintetében vizsgálva a Sláger Rádiót hallgatják a legtöbben rendszeresen (63,40 százalék), ezzel megelőzte a második helyezett Rádió Antritt 60,52 százalékos teljesítményét, illetve a harmadik helyre szorult Alisca Rádió 58,50 százalékos eredményét. A negyedik helyezett Danubius Rádió jelentősen lemaradt az első három helyezett műsorszolgáltató teljesítményéről, mindösszesen 38,04 százalékot ért el.
Szekszárdra szűkítve az eredményeket ugyancsak a Sláger Rádió vezet az általa elért 66,12 százalékkal. Nem sokkal lemaradva követi a Rádió Antritt 64,46 százalékos eredménnyel. A harmadik helyezett Alisca Rádió csak 56,20 százalékos teljesítményt ért el.

2008. május 23.

Vasárnap kezdődik a Roland Garros

Vasárnap a 128-as főtábla küzdelmeivel megkezdődik az év második Grand Slam-tornája, a Roland Garros. A hölgyeknél Justine Henin visszavonulása után új bajnokot avatnak, a Rafael Nadal legyőzésére pályázó férfiaknak viszont fel kell kötni a gatyát. A vasárnap rajtoló francia nyílt teniszbajnokságon összesen 15,575 millió euró pénzdíjat osztanak szét, ez több mint két százalékkal több, mint 2007-ben. A férfiak és a nők teljesítményét - immár hagyományosan - egyformán díjazzák a rendezők. További részletek itt olvashatók.

A száguldó cirkusz ezen a hétvégén Monacóba látogat. Az első két szabadedzésről, illetve annak eredményeiről itt, illetve itt lehet bővebben olvasni. Az időmérő edzést az RTL Klub élőben közvetíti szombaton 13.40 órai kezdettel. A vasárnapi futam élő közvetítésére 13.30 órai kezdettel kerül sor. A SportKlub szombaton 17.00 órától megismétli az időmérő edzést, vasárnap 22.30 órától pedig a futamot.

2008. május 22.

Svájci tanulmányút: Fotóalbum

Felkerült a svájci tanulmányút alatt készült képekből összeállított album a TyBlog Fotóalbumba, amely az alábbi linken keresztül érhető el. A tanulmányútról napi bontásban pedig a TyBlog korábbi bejegyzései számoltak/számolnak be: 1. nap, 2. nap, 3. nap, 4. nap, 5. nap, 6. nap, 7. nap, 8. nap, 9. nap. Aki eddig valamelyik napról lemaradt volna, most így könnyedén elérheti, illetve most már az adott naphoz kapcsolódóan megnézheti a kapcsolódó képeket, képeinket.

2008. május 21.

Supernatural: Folytatás ősszel

A svájci beszámolók közepette kicsit elmaradtam a hogyvoltok belinkelésével, így ma ezt pótlom. Lássuk elsőként a Szívek szállodája 3. évad 3-7. részeihez kapcsolódó ajánlót: "(...) Rory viszont most jutott el oda, amikor már nagyon elege van mindenből, az anyjából, a maratonból, a magassarkú cipő feltalálójából, de elsősorban Jessből, aki még a 23. órában is megállás nélkül szúrja. És ezen a ponton már nem nagyon gondolja át, mi jön ki a száján, és hirtelen áradni kezd belőle a szó Jessről, a barátnőjéről, Jessről, alternatív helyszínekről, ahol Jessnek most dugnia kéne a csaját, Jessről, a bámulásról, és ha eddig nem említettem volna, Jessről is. Mindezt Dean karjaiban, és most már itt az ideje, hogy Dean is szembenézzen a helyzettel, miszerint Jess, mint faktor nem fog eltűnni az életükből, és inkább ő dönt úgy, hogy kiszáll. A táncból és ebből a kapcsolatból is, mert egyértelmű, hogy itt ő a fölösleges fél, és ezzel lelép. (...)" Bővebben itt.

Az Odaát első évad hatodik részéhez kapcsolódó hogyvolt is elkészült, egy rövid részlet belőle: "(...) Szerencsére Sam-nek van ez a mentalista izéje, amivel megérzi, hogy valami nem frankó, ezért ahogy visszafelé ballagnak A Kocsihoz, teszteli Dean-t, valami régi apus történettel. Úgy tűnik azonban, a lény nem csak kiválóan másolja le bárki külsejét, az emlékeit is megszerzi, legalábbis a Dean-klón kiválóra vizsgázik. De haha, urigeller méltó utódját nem lehet ám csak úgy átvágni. Lehet hogy a szóbeli vizsga sikerült a klónnak, de a gyakorlatban elbukott: ugyanis a bal kezével kapta el a kulcsot, amit Sammy dobott neki, ami ugyebár pár perce megsérült az üldözősdi közben. Szóval lebukás van, de a bajvívásban a klón bizonyul jobbnak: úgy csapja le a fegyvert rántó Sammy-t, mint a taxiórát. (...)" Teljes terjedelmében itt olvasható.

Szeretném emellett megemlíteni, hogy 2008. május 15-én (vagyis majdnem egy hete) véget ért Amerikában a Supernatural című sorozat harmadik évadja. A szezonzáró rész a "No Rest For The Wicked" címet viselte, és a harmadik évad tizenhatodik része volt. Az írósztrájk miatt rövidült le ez az évad néhány résszel, amely sajnos kihatott valamennyire az évadra tervezett sztorira is. Összességében azonban szerintem - főleg ha mindezt figyelembe vesszük, akkor - egy korrektnek nevezhető évadon vagyunk túl, melyet követően izgatottan várhatjuk az őszt, amikor a negyedik évaddal tér vissza a Winchester-testvérek történetét elmesélő sorozat a CW képernyőjére.

2008. május 20.

Összeomlott az európai roaming

Hétfő déltől kedd kora délutánig nem lehetett mobillal hazatelefonálni Európa több országából, illetve nem voltak elérhetők az ottani magyar mobilok. Egy németországi építkezésen vágtak el véletlenül egy fontos kábelt.

Hétfőn kora délután kezdett el leállni az európai mobilhálózatok közötti kommunikációt bonyolító roamingrendszer. Franciaország és Anglia irányából hallgattak el először a telefonok, aztán egész Nyugat-Európát elérte a hullám, és kedd reggel már Európa szinte összes országát érintette a roamingszolgáltatás leállása.

A szolgáltatás leállását a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone ügyfélszolgálatánál is megerősítették. Azt az információt kaptuk, hogy a T-csoport adatátviteli rendszerében történt a hiba, így a T-Mobile-os hálózatok Európa szinte összes országában elérhetetlenek külföldről, a többi szolgáltatónál pedig ott nincs roaming, ahol a T-csoport hálózatát használja a rendszer (a Pannonnál ilyen például Franciaország, Anglia és Ausztria).

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságánál elmondták, hogy a hibát egy németországi építkezésen okozták, ahol elvágtak egy kiemelten fontos távközlési átviteli kábelt. Ez több országot érintő szolgáltatáskieséseket eredményezett, Magyarországon a mobilszolgáltatók nemzetközi forgalmában torlódás, alkalmanként teljes elérhetetlenség volt tapasztalható. A kimenő nemzetközi vezetékes forgalomban nem volt elérhetetlen irány.

Kedd reggelre az összeköttetések felét sikerült helyreállítani. Délelőtt 11 órakor a helyrállítás 90%-ban megtörtént, ezzel a forgalomban a torlódások megszűntek. Délután fél kettőkor a T-Mobile ügyfélszolgálata megerősítette, hogy a szolgáltatás helyreállt, egyedül a Botswana, illetve a román Vodafone felé akadozik még a kapcsolat.

(Forrás: Index)

2008. május 19.

Svájci tanulmányút - 8. nap: Salzburg

Elérkezett a hazaindulás ideje, mely Lichtensteinen és Innsbruckon keresztül egészen Salzburgig vezet ma. Érdekességként az egyik innsbrucki boltot említeném meg, ahol különböző pálinkákat, likőröket lehetett venni, és vásárlás előtt természetesen akár meg is kóstolni egyiket-másikat. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy végigkóstoltuk a teljes kínálatot, határozottan ki kell jelentenem, hogy nem így volt. Sőt, nagyon diszkréten kóstolgattunk, ugyanakkor annál határozottabban vásároltunk még néhány ajándékot az otthoni családtagok, rokonok, ismerősök számára. Ami még ennél is inkább említésre méltóbb esemény, hogy senkinek sem működik a mobiltelefonja. Nem tud felcsatlakozni a hálózatra, ami azért elég kellemetlen tud lenni, ha otthonról keresik az embert, nem érik el, és emiatt esetleg feleslegesen aggódnak. Csak bízni tudunk benne, hogy a probléma rövid időn belül normalizálódik, és csak apróbb szolgáltatáskiesésről beszélhetünk. Érdemes megjegyezni, hogy csak Ausztriában tapasztaltuk a jelenséget, mely ugyanakkor szolgáltatófüggetlen probléma.

2008. május 18.

Svájci tanulmányút - 7. nap: Davos

A héten szinte végig szerencsénk volt az idővel. Tegnap Zürichben elkapott minket az eső, mely ma reggelre Davosban havazássá alakult át. Az időjárás miatt törölni kellett a programbol Samedan megnézését, így csak Chur maradt a programban. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságokat vonultatja fel a település, ugyanakkor arra tökéletesen alkalmas, hogy szemléltesse a rétoromán területen fekvő helységek jellegzetes vonásait. Ha érzésem nem csal, akkor senkinek sem ez a város lesz a kedvence a svájci tanulmányút alkalmával felkeresett települések közül. Miután megtekintettük a várost, visszautaztunk Davosba, ahol délután az egyetlen nyitva lévő Bergbahn-on kihasználtuk, hogy díjmentesen utazhatunk. Ugyan a rossz idő miatt lényegében semmit sem láttunk a hegyen, ettől függetlenül szerintem kár lett volna kihagyni, ha már létezik egy ilyen lehetőség, hogy ingyen utazhattunk vele. Nem csak mi éltünk egyébként ezzel a lehetőséggel.

Írtam korábban, hogy fellebbezést nyújtottam be a Kodolányi János Főiskola Közéleti ösztöndíjra benyújtott pályázatom elutasítása kapcsán. Örömmel (számomra mindenképp) jelenthetem, hogy a fellebbezésemet a bizottság elfogadta, vagyis mégiscsak érdemes volt az általam végzett tevékenység, hogy ezzel a díjjal jutalmazzák.

2008. május 17.

Svájci tanulmányút - 6. nap: Zürich

A mai nap elérkezett a búcsú ideje. Szinte hihetetlen, de olyan, mintha még csak most érkeztünk volna, erre már tovább is állunk. Nem, még nem megyünk haza, csak Davosig megyünk, de erről később. Tegnap este a grillparty után így búcsúestet tartottunk otthon, ahol elbeszélgettünk arról - többek között -, hogy mennyire tetszett (eddig) Svájc, valamint hasonló témákról. Úgy gondoltam, hogy a legjobb őszintének lenni, így bevallottam, hogy bár tetszik Svájc - főleg Bern -, mégsem tudnám elképzelni, hogy Svájcba költözzek, és ott éljem le az életem. Ezt ennyire nyíltan nem mondtam nekik, de itt leírhatom, hogy Ausztria sokkal közelebb áll a szívemhez, és az például egy olyan ország, ahol szívesen elképzelném a jövőmet. Ez egyébként egy igen fontos dilemmának tekinthető, hogy mindenki megtalálja magának azt az országot, azt a helyet, ahol igazán otthon érzi magát, ahol valóban ki tud teljesedni. Hiszen ez egyáltalán nem biztos, hogy az az ország, ahol született.

Miután mindenki elköszönt a vendégcsaládoktól, indulhattunk Zürichbe, amely bár nem Svájc fővárosa, mégis sokkalta inkább kelti ezt a benyomást a látogatóban, mint Bern. (Én már meg is előlegeztem neki egyik tantárgyam kapcsán ezt a címet anno neki) A Wikipédia szerint ezt érdemes a városról tudni: Zürich Svájc legnagyobb városa, az azonos nevű kanton fővárosa. A Zürichi-tó partján, 406 m tengerszint feletti magasságon fekszik, ahol a Limmat folyó kilép a tóból. Nyugati irányban középhegységek (pl. Uetliberg) veszik körül a dombos városrészeket. A Római Birodalomban a település neve Turicum. Német Ludvig, Nagy Károly unokája itt épített fel egy palotát 835-ben. A reformáció Svájcban Zürichből indult el, Ulrich Zwinglinek, a székesegyház plébánosának vezetésével, az 1510-es évek végén. 1218-ban a várost a Zähringer család uralta. 1230-ban Zürich területe 38 hektár. Zürich 1351-ben csatlakozott a Svájci konföderációhoz, annak 5. tagjaként.

Délután tovább vettük az irányt Davos városa felé. Itt egy ifjúsági szállón töltünk el két estét, mielőtt visszaindulnánk Salzburg érintésével Magyarországra, és ezáltal véget érne a svájci tanulmányút. Davosról annyit érdemes tudni, hogy elsősorban a téli sportok kapcsán jut mindenkinek az eszébe, illetve Thomas Mann A varázshegy című regénye. A mű eredetileg novellának készült, és Mann nem szánt neki több szerepet, mint azon érzések és benyomások rögzítését s többé-kevésbé hű visszaadását, amelyek az írót meglepték, mikor feleségét meglátogatta a Davos közelében lévő tüdőszanatóriumok egyikében, ahová Katia asszonyt TBC gyanúja miatt utalták be. Davos emellett arról híres, hogy a legmagasabban fekvő város Európában.

2008. május 16.

Svájci tanulmányút - 5. nap: Bern

Tegnap este elvoltunk moziban, a The Last Blast című filmet néztük meg. Hogy milyen volt? Alapja az Easy Rider című film, ugyanakkor színvonalban eléggé elmarad tőle. Ami sokat dobott a filmen, az a zenei világa volt, így sikeresen felküzdötte magát nálam az átlagos film kategóriába. Hannes (eddig úgy tudom nem említettem név szerint a család tagjait, ahol lakom) hasonló véleményt fogalmazott meg a filmmel kapcsolatban. Arra ugyanakkor jó volt, hogy egy filmet megnézzek egy svájci moziban, így most már ezt is elmondhatom magamról. A film egyébként eredeti, angol nyelven futott - voltak benne német nyelvű részek is -, a felirat pedig német volt. Nem, nem a svájci német, hanem annak fogyasztható formája, a "normál" Hochdeutsch.

A pénteki napon Bern vettük célba. Ezúttal Stadtrally segítségével fedezhettük fel a várost, három csoportban. El kell, hogy áruljam, miután tegnap csalódtunk Bázelben, így kicsit tartottunk Berntől, hogy mennyire fog tetszeni nekünk. Végül azonban mindenkinek pozitív csalódást okozott a svájci főváros, és eddig ez az a hely, amely a leginkább tetszett/tetszik mindannyiunknak. És ami a leginkább érdekes lehet, hogy egyáltalán nem érezni a városon, hogy egy fővárosban sétálnánk. Mi tehát a feladatokon keresztül kellőképpen megismerhettük a település főbb látványosságait, most azonban pár gondolat a Wikipédia oldaláról a városról:

Bern Svájc fővárosa, egyben Bern kanton székhelye. 2007 év végi adatok alapján lakosainak száma 128 345, amivel Svájc negyedik legnépesebb városa Zürich, Genf és Bázel után. A várost Berthold V Zähringen herceg alapította 1191-ben az Aare folyó partján. Állítólag az általa elejtett medvéről (németül Bär) nevezte el a várost. Bern 1353-ban csatlakozott a Svájci Konföderációhoz és vezető szerepet játszott. Belháborúk során 1415-ben Aargau kanton, 1536-ban Vaud kanton csapatai foglalták el és dúlták fel. A későbbiekben az Alpok alatti legjelentősebb várossá fejlődött. Francia megszállás alá került 1798-ban. Svájc fővárosává 1848-ban vált. A város a folyó által alkotott félszigettől nyugat felé terjeszkedett. A híres Zytglogge torony volt a város nyugati határa 1191-től 1256-ig, szerepét ekkor a Käfigturm nevű torony vette át 1345-ig, ezt követően pedig a Christoffelturm (a mai pályaudvar közelében) 1622-ig. A harmincéves háború alatt épült a kis és nagy Schanze (sánc).

Azonban nem csak itt jártunk a mai napon, hanem Fribourg és Murten városa is sorra került. Ha versenyt hirdetnénk a két település közt, akkor hozzám inkább Fribourg állna közelebb, ugyanakkor Murtenről sem tudnék semmi rosszat írni. Igazából Murten esélyeit az is ronthatja, hogy ő szerepelt utoljára a sorban, amikorra már eléggé lankadt a kedv a városismereti dolgok iránt. A nap győztese azonban mindenképp Bern, bár több tényező miatt sem hasonlítható össze érdemben az utóbbi kettővel. Maximum csak akkor, ha almát akarunk körtével versenyeztetni.

Az este pedig ismételten grillezéssel zárult, ugyanis a családot, ahol lakom, meghívták vendégségbe, így értelemszerűen engem is. Érdekesség, hogy ebből a családból a férfi (passzolnám a nevét) korábban járt már Magyarországon 15 éve a minisztériumban, pár szót tud is magyarul. Ennél is érdekesebb lehet, hogy a gyerekének a második neve Sándor. Mindezt azért írtam le, mert szerintem büszkék lehetünk erre. Szerintem nem gyakori, hogy egy külföldi gyereke (második) nevének egy magyar nevet adjon.

2008. május 15.

Svájci tanulmányút - 4. nap: Basel

A mai nap ismételten hospitáltunk, ezúttal az FHNW Basel került sorra. Illetve ez csak elméletben volt hospitálásnak nevezhető, hiszen a rajzóra aktív szereplői lettünk. Ezt valójában nem is teljesen értettem, hogy ha eljöttünk Svájcba a német nyelvtanár szakunkhoz kapcsolódóan megnézni, hogy miként zajlik itt az óra, akkor végül miért nekünk tartanak rajzórát? Nem mondom, hogy nem éreztük jól magunkat, hiszen érdekes feladatok voltak, csak az nem tiszta, hogy hogyan kapcsolódik a programba. Itt jegyezném még meg, hogy nekem az FHNW Aarau jobban bejött, mint az FHNW Basel.

A délután pedig Basel városának megismerésével telt. Amit érdemes a városról tudni a Wikipedia szerint: Basel (Bázel) Svájc északnyugati részén, a svájci-német-francia hármashatárnál, a Rajna két partján elterülő város. Svájc harmadik legnagyobb városa és egyben a Basel-Stadt kanton fővárosa. 2006 évi adatok alapján 165 529 lakosa van, de a háromországos agglomerációjában mintegy 731 000 ember él. A Rajna jobb partján Kleinbasel, a bal partján Grossbasel városrész terül el. A város központja az óvárosi piactér (németül: Marktplatz) és környéke, ahol a városháza (németül: Rathaus) is áll. A belváros egy része autómentes, ezeken a helyeken villamossal lehet közlekedni. Basel vasúti csomópontot alkot a szomszédos Muttenzcel közösen, ahol Európa egyik legnagyobb rendezőpályaudvara található. A vegyipar és a gyógyszeripar fontos központja. Baselban van többek között a Novartis és a Hoffmann-La Roche gyógyszercégek székhelye. Itt található Svájc legrégebbi egyeteme, melyet 1460-ban alapítottak.

2008. május 14.

Svájci tanulmányút - 3. nap: Aarau

Tegnap szerencsésen megérkeztünk Aarauba, ahol a délutánt - részben - a város felfedezésével töltöttük, melyben egy régi ismerősünk segített. Az 5NNEKO évfolyamról Karcsi (ha jól tudom azt mondta, hogy ez a megszólítás áll az egyik legközelebb hozzá) Erasmus ösztöndíjjal tanul ebben a félévben Svájcban az FNHW-n. Így többé-kevésbé ismeri már a várost. Ezt követően pedig mindenki találkozhatott a maga vendégcsaládjával. Két csoport Baden városába, egy csoport egy általam ismeretlen nevű szomszédos kis faluba, én pedig Aarau városába kerültem egy vendégcsaládhoz. Azt kell mondanom, hogy ha az első benyomás alapján nekem lett volna lehetőségem családot választani (és nem előre kiosztás alapján történt volna a dolog), akkor is őket választottam volna a legszívesebben.

A nap egy ismerkedős grill-esttel folytatódott. Ebből kiderült többek között, hogy a családban a nő főnöke az a Roger Lille író, akivel a szerdai délutánunkon találkozhattunk is. A program abból a szempontból nézve érdekes volt, hogy találkozhattunk egy íróval, ugyanakkor mivel művei nálunk nem ismertek - ezáltal személye sem -, így kicsit értelmetlennek is tekinthető ez a programpont. Ennek úgy lenne talán inkább értelme, ha vmelyik irodalmi tantárgy alkalmával megemlítésre kerül a neve, a művei, és ehhez kapcsolódóan lehet vele svájcban találkozni.

A tegnap estéből a ma délutánba sikerült átugranunk nagy hirtelen. A délelőttről annyit érdemes megemlíteni, hogy találkozhattunk azzal a Ruth Gschwend tanárnővel, aki Fürstenfeldben többeket - köztük engem is - tanított. Ezúttal az első óra az övé volt, amin hospitáltunk. Ezen kívül még egy óra szerepelt a mai programban. Ezt követően a főiskolán ebédeltünk, ahol a diákok készítik az ebédet. No nem csak úgy - azért ez még Svájcban sem megy -, hanem mert kreditet kaphatnak érte. Ez szerintem egy alapjaiba véve nagyon jó ötlet, ugyanakkor remélem egy szűrőn átmennek a hallgatók, és valóban csak olyan áll neki másnak ebédet készíteni, akinek megvan a megfelelő képessége is hozzá.

A mai délutánba ezen kívül a környéken kirándultunk, megnéztük Baden városát, illetve előtte még egy tónál (ne kérdezzétek a nevét, sejtelmem sincs) pihentünk kicsit. Ha már eljutottunk Baden-be, akkor egy csoportképet is készítettünk gyorsan, a mellékelt képen ez látható. Legfőbb fotósunk ezúttal nem látható a képen, hiszen ezt a felvételt is ő készítette. Aggodalomra azonban semmi ok, ha nem csoportképet csinál, akkor általában ő szerepel a többi képen. Ez a nap is lassan véget ért azonban, így mindenki visszament ki-ki a maga vendég(látó)családjához.

Nálunk "Aarau este" program következett, melynek keretében sikerült valami focidöntő utolsó pár percét látnom. Nem vagyok szakértő a foci terén, mint látszik. Később összefutottunk a városban Döméékkel, aki mondta, hogy ez valami döntő volt, mert ennél különben ezt sem tudnám. És sajnálta, hogy ő nem láthatta, pedig ő legalább szereti is a focit.

2008. május 13.

Svájci tanulmányút - 2. nap: Aarau

A tanulmányút első estéjét Salzburg városában töltöttük, melyről a tegnapi bejegyzésben írtam bővebben. Sétáltunk a városban, illetve felnéztünk a várba is. Hamarosan pedig tovább indulunk Aarau városába. Aarauról érdemes tudni, hogy a svájci Aargau kanton székhelye, az Aare folyó partján fekszik. Erről a folyóról kapta a város és a kanton is a nevét. Az első írásos emlék a városról 1248-ból való Arowe néven, amely valószínüleg utal az Aare- folyóra. 1240 körül Kyburg grófjai alapították, 1264-ben a Habsburgok kezére került, 1415-től Bern birtokolta. Itt volt 1798-ban a Helvét Köztársaság katonai tanácsának utolsó gyűlése. 1798. március 22-én a Helvét Köztársaság fővárosa lett. A parlament a mai városházán volt, a Direktórium (kormány) pedig a mai Haus zum Schlossgarten-ben. 1803. Szeptember 20-án a kormány Luzernbe költözött.

A mai nap Aarau város megismerésével telik számunkra, valamint a Kodolányi János Főiskola svájci partnerintézményét, a Fachhochschule Nordwestschweiz-ot (továbbiakban FHNW) is most ismerhetjük valamennyire meg. Továbbá a vendégcsaládokhoz is ma osztanak be bennünket, akiknél aaraui tartózkodásunk alatt lakni fogunk. Igazság szerint az FHNW-t inkább holnap, a hospitálások alkalmával ismerjük meg feltehetően jobban, majd kiderül. Én mindenesetre már várom, hogy egyrészt megérkezzünk svájcba, mert még nem jártam ott. Másfelől, hogy megismerhessem a vendégcsaládot közelebbről.

2008. május 12.

Svájci tanulmányút - 1. nap: Salzburg

Az első nap Salzburg városát vesszük célba, mely az azonos nevű ausztriai tartomány székhelye. Salzburg tartomány Ausztria szívében, az Keleti-Alpok északi oldalán található. Közvetlen szomszédai: Felső-Ausztria, Stájerország, Karintia, Tirol valamint a Németországhoz tartozó Bajorország.

Salzburg Bécs, Graz és Linz után a negyedik legnagyobbb osztrák város, 150 269 lakosa volt 2007-ben. A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Mozart (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) a bécsi klasszikusok egyik vezéralakja, az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alkotója, az egyik legjátszottabb és legismertebb szerző, aki szinte minden műfajban alkotott.

Salzburgban mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt találhatók többek között: Ausztria legöregebb alagútja (Sigmundstor), Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye (Festung Hohensalzburg), a világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja (Reißbahn).

Salzburgban a Jugendherberge Salzurg-Aigen-ben fogunk oda- és visszautunk alkalmával is megszállni. Aki félne attól, hogy eltéved, írja fel jó előre a címet, hogy legalább útbaigazítást tudjon kérni: A-5020. Salzburg, Aignerstrasse 34. Esetleg érdemes a honlapjukról a telefonszámukat feljegyezni, illetve mindenkinek szét lett küldve Zsani telefonszáma, akihez bármikor bizalommal fordulhatunk segítségért, információért svájci megérkezésünkig. (Legalábbis az információs körlevél ezt sejteti) Külön előny, hogy Zsani ebből a városból készített handout-ot, így hívhatjuk ezentúl akár Salzburg-szakértő(nk)nek is.

(A Wikipédia kapcsolódó szócikkei alapján készült.
A képek a Salzburg.info és a Jugendherberge Salzburg oldalról származnak.)

2008. május 11.

A tanulmányút időjárása

A svájci út sikerét nagyban befolyásoló tényezőként kell az időjárásra tekinteni. Ennek megfelelően a TyBlog utánajárt, milyen idő várható - a jelenlegi előrejelzések alapján - az adott városokban otttartózkodásunk idején. Május 13-án érkezünk meg Aarauba, ahonnan május 17-én indulunk tovább.

Keddre némi felhőt ígérnek a meteorológusok Aarau fölé, ugyanakkor kellemes lesz az idő, akár 23 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Szerdán hasonló idő várható, csütörtökre azonban megérkezik az eső, a hőmérsékletben ugyanakkor ez nem eredményez számottevő változást. Pénteken a csütörtökihez hasonló időre kell számítani, míg szombatra tovább áll az eső, és változóan felhős égbolt mellett 25 fokra kell számítani.

Szombaton indulunk tovább Davos-ba. Itt valamivel hidegebb időre, mindösszesen 18 fokra kell felkészülni, az égbolt itt is változóan felhős lesz. A hét folyamán lesznek kirándulásaink más városokba. Ezúttal most induljunk el kronológiailag visszafelé haladva. Szombaton Zürichben 23 fok lesz, és az ég többnyire derűs lesz, Chur még ennél is melegebbel, 27 fokkal vár bennünket.

Péntekre Bern városába felhős égboltot jósol a meteorológia, a hőmérséklet 23 fok körül alakul, Fribourgban hasonló idő várható. Csütörtökön Baselben eső, vihar várható, délelőtt 8, délután 20 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála a jelenlegi előrejelzések alapján.

Már csak a hétfő esti szállásunknak helyet biztosító Salzburg időjárásával vagyok adós, ami a jövő hét időjárási előrejelzését illeti a programpontokhoz kapcsolódóan. Holnap napos idő várható a városban, 20 fok körüli hőmérséklettel, mely kellemes idő megmarad keddre is.

Az előrejelzés a wetter.at, a wetter.ch és a wetteronline.de honlapok előrejelzései alapján készültek. Természetesen minél távolabbi időpontról beszélünk, annál nagyobb a bizonytalanság, vagyis az itt leírtakat senki se vegye 100%-ra biztosnak, a jelenlegi várakozásokat tükrözik. Tervezési alapnak ugyanakkor - úgy gondolom - megteszi.

Senki se feledje, holnap 8.30-kor indulás a KJF YBL épület elől (Székesfehérvár, Szabadságharcos 55.), az útközben felszállók pedig már úgyis leegyeztették, hogy hol vesszük fel őket. (Haha, vagy ott hagyjuk őket, majd ezt még holnap eldöntjük)

2008. május 10.

Boldog Születésnapot Quick Nick!

A TyBlog szokás szerint jól értesült (olykor túlságosan is), így még a hivatalos honlap tájékoztatása előtt elárul(hat)juk, hogy a Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Regionális Oktatási Központ a 2008/2009. tanév I. félévében ismételten a turizmus szakos hallgatókat szólítja meg. Ezúttal projekthét formájában utazhatnak a fürstenfeldi régióba, és ismerhetik meg a szakjuk szempontjából ezt a térséget. Röviden, előjáróban most ennyi, később még bizonyára visszatérünk a témára.

Ma ünnepli születésnapját Nick Heidfeld, boldog születésnapot! Nick Lars Heidfeld német autóversenyző, 1977. május 10-én született a németországi Mönchengladbach-ban. Heidfeld 1981-ben, mindössze négy évesen ismerkedett meg a technikai sportokkal – igaz, akkor még a mini motorral. 1984-ben váltott gokartra, ahol első jegyzett sikerét 1988-ban érte el: ekkor lett a kerpeni gokart klub bajnoka. 1994-ben váltott autókra és azonnal megnyerte a német Forma-Ford 1600 sorozatot úgy, hogy kilenc futamon nyolc győzelmet aratott. 1995-ben a nemzetközi Forma-Ford 1800 sorozat bajnoka lett és második helyet ért el a német Forma-Ford 1800-as bajnokságban. 1996-ban a német Forma-3-ban folytatta pályafutását, ahol három futamgyőzelemmel a harmadik helyen végzett. 1997-ben megnyerte ugyanezt a bajnokságot. Ezzel magára vonta a Forma 1-es McLaren-Mercedes csapat vezetőinek figyelmét, akik ettől a szezontól kezdve tesztpilótaként alkalmazták és egyengették pályafutását az alsóbb kategóriákban.

Miután Heidfeld megnyerte a Forma-3000-es bajnoki címet, a mögötte álló McLaren 2000-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy Heidfeld fellépjen a Forma 1-be. Segítettek neki bejutni a Prost csapathoz, ahol a tapasztalt Jean Alesi lett a csapattársa. A Prost ebben a szezonban rendkívül gyenge volt: sem Alesi, sem Heidfeld nem tudott vele pontot szerezni. Jellemző az autó megbízhatatlanságára, hogy Heidfeld célba érni is mindössze négy alkalommal tudott, míg Alesi ötször. 2001-ben Heidfeld a Sauber-Petronas istállónál folytatta pályafutását, ahol az újonc Kimi Räikkönent kapta csapattársul. Heidfeld a szezon során 12 pontot gyűjtött és a világbajnokság hetedik helyén végzett, míg Räikkönen 9 ponttal tizedik lett. A német versenyző első dobogós helyezését is megszerezte: a Brazil Nagydíjon harmadik lett. 2004-től Heidfeld a Jordan-Fordnál folytatta pályafutását - oldalán az újonc Giorgio Pantanóval. Mivel a Jordannek pénzre volt szüksége, azokat a pilótákat részesítette előnyben, akik fizetni tudtak, illetve voltak hajlandóak helyükért. Ezért aztán Heidfeldnek a szezon végén távoznia kellett az ír csapattól.

A munka nélkül maradt Heidfeld ezután a Williamstől kapott egy olyan lehetőséget, hogy az egyik pilótaülésükért egy tesztelésen mérkőzzön meg a csapat addigi tesztpilótájával, a brazil Antonio Pizzoniával. Heidfeld meggyőzőbb volt, így 2005. január 31-én bejelentették, hogy a Williams leszerződteti a szezonra. A 2005-ös év Heidfeld eddigi legjobb eredményeit hozta: a Nürburgringen megszerezte forma 1-es pályafutása első pole pozícióját, a versenyen pedig második lett, csakúgy, mint Monacóban. 2006-tól a Williams és addigi motorszállítója, a BMW külön utakon folytatta – utóbbi felvásárolta a Saubert és BMW-Sauber néven gyári csapatként folytatta. A BMW-Williams addigi két versenyzője közül Webber a Williamsnél maradt, míg Heidfeld a BMW-hez szerződött. Új csapattársa az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve lett. Miután Villeneuveöt menesztették, Robert Kubica lett az új csapattársa. 2007-ben a világbajnoki pontversenyben az 5. helyen zárt.

Nick Heidfeld nőtlen, barátnőjével, Patricia Papennel és 2005 nyarán született kislányukkal, Junival Svájcban él. Második gyermekük, Joda, 2007. július 21-én született. Heidfeldnek két testvére van: Sven és Tim. Heidfeldet gyakran hívják a médiában „Quick Nick”-nek („Gyors Nick”). (Forrás: Wikipédia)

2008. május 9.

Európa Nap

1950. május 9-én Robert Schuman előterjesztette Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a békés kapcsolatok fenntartásának. Ezt a "Schuman-nyilatkozat" néven ismert javaslatot tekintjük a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek. Május 9. mára európai szimbólummá vált (Európa Nap), amely az EU zászlójához, himnuszához és az egységes valutához (az euro) hasonlóan az Európai Unió politikai egységét jelképezi. Az Európa Nap alkalmából olyan rendezvények és fesztiválok kerülnek megrendezésre, melyek Európát közelebb viszik a polgárokhoz, az Unió népeit pedig egymáshoz. (Forrás: Europa)

Óriási meglepetésre a cseh Radek Stepanek két játszmában legyőzte a világelső svájci Roger Federert és bejutott az elődöntőbe a 2,27 millió euró összdíjazású római salakpályás férfi tenisztornán. A meccs 1 óra 55 percig tartott és mindkét szett rövidítéssel fejeződött be. A viadal a Mestersorozat negyedik állomása. A negyeddöntő eredménye az Index oldalán tekinthető meg. Holnap Roddick - Wawrinka, valamint Stepanek - Djokovic elődöntők kerülnek megrendezésre. Ha jól láttam, akkor csak egy összefoglalót közvetít róla a Sport1 23:45 perces kezdettel (igaz elvileg 2:00 óráig), a döntőt azonban vasárnap élőben adja 14:30-tól a Sport2.

Összesen hat kategóriában kapott díjat a BMW a 2008-as Év Motorja-választáson, abszolút győztesnek pedig azt a háromliteres, dupla turbós erőforrást hirdették ki, amely többek között a 135i, 335i és X6 modellekben dolgozik. A müncheniek zsinórban másodszor nyerték el a megtisztelő és fontos címet, amelyet ráadásul a kategóriánkénti értékelésben is megkapott az erőforrás, a 2,5-3 literes osztályban. A hír teljes terjedelmében az Origo oldalain olvasható el.

2008. május 8.

Hétfőn irány Svájc

A mai nap nézegettem a Map24 útvonaltervét a svájci tanulmányutunkkal kapcsolatban, és egy érdekes felfedezést tettem. Ha ugye Székesfehérvár - Aarau útvonalon megyünk, akkor - többek között - Salzburg fele megy. Ebben semmi nagy felfedezés nincs még, hiszen éppen ezért tartunk ott pihenőt. Ami ennél - számomra - sokkalta érdekesebb - lenne -, hogy München mellett is elhalad az ajánlott útvonal, ahol pedig egy jeles épület nyílt nemrég. Igen, a BMW Welt valóban, amire gondoltam e sorok leírásakor.

Amerikában a CW-n ma látható a Supernatural című sorozat harmadik évadjának utolsóelőtti része, azaz szám szerint a tizenötödik, melynek - eredeti címe - Time Is On My Side. Ennek apropójából került a tegnapi blogbejegyzésbe semidean videója, amit - ha valaki lemaradt volna róla - itt nézhet meg. A hivatalos CW promója a résznek pedig ezen a linken keresztül tekinthető meg. Az utolsó rész pedig a No Rest For The Wicked címet viseli.

Egyelőre azonban kanyarodjunk vissza az első évad ötödik részéhez, melynek elkészült a hogyvoltja. Szokás szerint egy rövid ajánló belőle itt, a TyBlog oldalán, részletesen pedig a hogyvolt blogon: "(...) Dean és Sam autóznak, és a fiatalabbik testvér közben Mary bátyjával beszél. Pont egy hete adták el a tükröt, és persze, hogy egy toledoi régiségkereskedőnek. Akkor már csak meg kell találni a tükröt és összetörni. De hogy ne legyen ilyen egyszerű, Charlie már hívja is őket. Elviszik a lányt egy szobába, amit teljesen elsötétítenek, majd minden tükröződő felületet eltakarnak. Vajon akkor is ennyire lelkesen foglalkoznának vele, ha nem lenne ilyen csinoska? A lány elmeséli, hogy a volt pasija fenyegette őt öngyilkossággal, végül meg is tette, ezért bűntudata van, ó, hát ezért akarja őt Mary. Miközben a raktár felé autóznak a fiúk Sam előáll azzal, hogy lehet, hogy csak úgy lehet elpusztítani Mary, ha a saját tükrében idézik meg, és úgy törik össze. Természetesen Sam akarja megidézni, mert biztos benne, hogy hozzá elmegy Mary. Oh, dráma, izgalom. Dean hiába magyarázza aggódva az öcskösnek, hogy nem az ő hibája Jessica halála, öcsi csak emozik tovább, és előhúzza a nem tudsz te mindent rólam, bro, és nem is mondok el neked semmit szöveget. Dean végül belemegy, de szétaggódja az agyát, és még morci is kicsit. (...)" Bővebben.

Végezetül - az érintettek - ne feledjék, hogy hétfőn reggel 8:30-kor indulunk (vagyis nem ekkor várjuk még, hogy "beessen" mindenki, hanem ekkor valóban indulnánk). A Youth Hostel kártyáját - valamint a kártyás személyit és/vagy útlevelet - senki se felejtse otthon. És mindenki hozzon magával még egy ember. Ja nem, bocs, az más, mégse. Addig pedig mindenki számolgasson nyugodtan vissza - ha jól látom DaniDeee ezt MSN már egy ideje meg is teszi. Péntek - Szombat - Vasárnap - Hétfő, vagyis indulás!